Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    

Υπηρεσίες

Λήψη Ιστορικού

Στην πρώτη συνεδρία με τον πελάτη γίνεται λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Επίσης, γίνεται αξιολόγηση του αιματολογικού ελέγχου. Στόχος της λήψης του ιστορικού είναι η διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής που θα στηρίζεται στις ανάγκες, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Ανάλυση Σύστασης Σώματος (Λιπομέτρηση)

Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τον λιπομετρητή Tanita MC 780 MA.

Ο συγκεκριμένος λιπομετρητής συνδυάζει ταχύτητα, απλότητα χρήσης και ακρίβεια. Η μέθοδος στην οποία στηρίζεται ο λιπομετρητής είναι αυτή της Βιοηλεκτρικής Εμπέδισης (BIA) που είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την μέτρηση της σύστασης σώματος των ασθενών. Η αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου βασίζεται στην ιδιότητα των εξωκυττάριων υγρών του σώματος αλλά και του άλιπου ιστού να έχουν μικρότερη αντίσταση στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος απ’ ότι ο λιπώδης ιστός.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο παίρνουμε πληροφορίες για την άλιπη και την λιπώδη μάζα του σώματος. Η άλιπη και η λιπώδης μάζα αποτελούν το συνολικό μας βάρος.

Στην άλιπη μάζα περιλαμβάνονται τα οστά, η μυϊκή μάζα, το νερό του σώματος, οι συνδετικοί και οι οργανικοί ιστοί. Η λιπώδης μάζα περιλαμβάνει το δομικό και αποθηκευτικό λίπος. Το δομικό λίπος περιλαμβάνει το λίπος των οργάνων και ιστών ενώ το αποθηκευτικό βρίσκεται στον λιπώδη ιστό.

Η ανάλυση σύστασης σώματος μας παρέχει πληροφορίες για το ποσοστό λίπους, της μυϊκής μάζας και των υγρών του σώματος. Με βάση αυτές τις πληροφορίες συντάσσεται το εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα με την ανάλυση σύστασης σώματος μετράμε :

  • Το ποσοστό λίπους
  • Το λίπος σε κιλά
  • Την άλιπη μάζα
  • Τη μυϊκή μάζα
  • Τα συνολικά υγρά σώματος
  • Το εξωκυττάριο και ενδοκυττάριο υγρό
  • Το δείκτη μάζας σώματος
  • Την οστική μάζα
  • Τη σωματική κατάταξη
  • Το σωματικό λίπος
  • Την αναλογία ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού
  • Το βασικό μεταβολικό ρυθμό
  • Το phase angle (γωνία φάσης)
  • Τη μεταβολική ηλικία
  • Την κατανομή του σωματικού λίπους
  • Την ισορροπία της μυϊκής μάζας
  • Την επίδοση των μυών των κάτω άκρων
  • Τμηματική ανάλυση για κάθε κάτω και άνω άκρο και τον κορμό

Πριν την ανάλυση σύστασης σώματος πρέπει να έχουν τηρηθεί κάποιες συνθήκες ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό σφάλματος. Οι συνθήκες αυτές είναι:

  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση φαγητού, νερού, υγρών, καφέ, αφεψημάτων και ροφημάτων για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην υπάρχει έντονη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστική, αεροβική, προπόνηση) για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην έχετε καπνίσει για 1 ώρα πριν.
  • Οι γυναίκες να βρίσκονται στη μέση του καταμήνιου κύκλου.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε φορά που γίνεται λιπομέτρηση θα πρέπει εκτός από τις παραπάνω συνθήκες να τηρούνται και οι συνθήκες προσέλευσης στο γραφείο για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.

Γωνία φάσης (phase angle)

Η γωνία φάσης είναι ο δείκτης της κυτταρικής υγείας του οργανισμού. Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής. Αποτελεί τη βάση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης ενός οργανισμού.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση της γωνίας φάσης γίνεται κατά την διάρκεια της λιπομέτρησης και αντικατοπτρίζει τη συνολική υγεία του σώματός μας. Ο τρόπος μέτρησης βασίζεται στη συνολική αντίσταση του σώματος και είναι ανεξάρτητος από το ύψος, το βάρος και το σωματικό λίπος. Οι χαμηλές τιμές γωνίας φάσης φαίνεται να σχετίζονται είτε με κυτταρικό θάνατο είτε με βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης ενώ οι υψηλές τιμές γωνίας φάσης φαίνεται να σχετίζονται με μεγάλες ποσότητες άθικτων κυτταρικών μεμβρανών και συνολικά ακέραιη κυτταρική μάζα σώματος.

Η γωνία φάσης είναι ένας προγνωστικός παράγοντας της εμφάνισης και της έκβασης μιας νόσου και αυξάνεται ως αποτέλεσμα της συνολικής υγείας του σώματος. Οι βασικοί παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση. Συνήθως, μια τιμή γωνίας φάσης ≥6 είναι επιθυμητή για τους άνδρες και ≥5 επιθυμητή για τις γυναίκες. Καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά, παρατηρείται μια σημαντική μείωση της τιμής της γωνίας φάσης η οποία μπορεί να είναι ≥4. Έφηβοι, οι οποίοι αθλούνται συστηματικά ή κάνουν πρωταθλητισμό είναι πιθανό να πλησιάζουν μια τιμή ≥10 ως αποτέλεσμα της ακεραιότητας των κυττάρων τους λόγω ηλικίας.

Μεταβολική ηλικία

Η μεταβολική ηλικία δείχνει την ηλικία με την οποία λειτουργεί το σώμα μας σε σχέση με τον μεταβολικό μας ρυθμό. Ουσιαστικά υπολογίζει τον βασικό μας μεταβολισμό και χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους υπολογίζει την ηλικία που αντιστοιχεί σε αυτόν. Όταν η τιμή της είναι μεγαλύτερη από την πραγματική μας ηλικία τότε αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό. Για τη βελτίωση της μεταβολική μας ηλικίας θα πρέπει να σχηματίσουμε έναν υγιή μυϊκό ιστό μέσα από τη συστηματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή.

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού πραγματοποιείται με τον Fitmate. Η μέτρηση βασίζεται στην έμμεση θερμιδομετρία, δηλαδή στη μέτρηση της πρόσληψης οξυγόνου και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Ουσιαστικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, λειτουργία γαστρεντερικού σωλήνα και ενδοκρινών αδένων και θερμοκρασία σώματος) και αποτελεί την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά στο σώμα μας. Είναι μοναδικός για κάθε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο, η ηλικία, η σύσταση σώματος, η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν κάποιος παίρνει, η διατροφή, η φυσική κατάσταση και άλλα. Κάνοντας τη μέτρηση βρίσκουμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει και στη συνέχεια υπολογίζουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής μας και στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Γνωρίζοντας αυτές τις παραμέτρους καθορίζεται και το ατομικό πρόγραμμα διατροφής.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση είναι εύκολη και γρήγορη και γίνεται με τη χρήση μάσκας. Το άτομο αναπνέει μέσα από τη μάσκα για 10-15 λεπτά και στο τέλος εξάγεται το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα μας καταναλώνει καθημερινά. Ο εξεταζόμενος αναπνέει κανονικά μέσα στη μάσκα ενώ αναπαύεται σε μια καρέκλα.

Προϋποθέσεις μέτρησης

  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση φαγητού και υγρών (εκτός από νερό) για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην έχετε καπνίσει για 2 ώρες τουλάχιστον πριν την μέτρηση.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση αλκοόλ τις τελευταίες 8 -12 ώρες.
  • Να μην υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα τις τελευταίες 8 - 12 ώρες.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση καφέ τις τελευταίες 4 ώρες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε φορά που γίνεται μέτρηση βασικού μεταβολισμού θα πρέπει εκτός από τις παραπάνω συνθήκες να τηρούνται και οι συνθήκες προσέλευσης στο γραφείο για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.

www.health-diet.gr

mapΡούσβελτ 2, Λάρισα
phone2410 258 615
mobile6948 522 557
emailanpapach@yahoo.gr
facebook