Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

εικόνα

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού πραγματοποιείται με τον Fitmate. Η υπηρεσία μέτρησης βασίζεται στην έμμεση θερμιδομετρία, δηλαδή στη μέτρηση της πρόσληψης οξυγόνου και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Ουσιαστικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, λειτουργία γαστρεντερικού σωλήνα και ενδοκρινών αδένων και θερμοκρασία σώματος) και αποτελεί την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά στο σώμα μας.

Είναι μοναδικός για κάθε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο, η ηλικία, η σύσταση σώματος, η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν κάποιος παίρνει, η διατροφή, η φυσική κατάσταση και άλλα.

Κάνοντας τη μέτρηση βρίσκουμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει και στη συνέχεια υπολογίζουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής μας και στην καθημερινή μας δραστηριότητα.

Γνωρίζοντας αυτές τις παραμέτρους καθορίζεται και το ατομικό πρόγραμμα διατροφής.

Πώς γίνεται η μέτρηση;

Η μέτρηση είναι εύκολη και γρήγορη και γίνεται με τη χρήση μάσκας. Το άτομο αναπνέει μέσα από τη μάσκα για 10-15 λεπτά και στο τέλος εξάγεται το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα μας καταναλώνει καθημερινά.

Ο εξεταζόμενος αναπνέει κανονικά μέσα στη μάσκα ενώ αναπαύεται σε μια καρέκλα.

Προϋποθέσεις μέτρησης

  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση φαγητού και υγρών (εκτός από νερό) για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Να μην έχετε καπνίσει για 2 ώρες τουλάχιστον πριν την μέτρηση.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση αλκοόλ τις τελευταίες 8 -12 ώρες.
  • Να μην υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα τις τελευταίες 8 - 12 ώρες.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση καφέ τις τελευταίες 4 ώρες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε φορά που γίνεται μέτρηση βασικού μεταβολισμού θα πρέπει εκτός από τις παραπάνω συνθήκες να τηρούνται τα ραντεβού και οι συνθήκες προσέλευσης στο γραφείο για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.


Δείτε περισσότερες υπηρεσίες της διατροφολόγου διαιτολόγου στη Λάρισα