Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
3 Σημαντικά Οφέλη που Προκύπτουν από τη Νηστεία

3 Σημαντικά Οφέλη που Προκύπτουν από τη Νηστεία

Η νηστεία είναι μια θρησκευτική πρακτική που τηρείται από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ειδικότερα, έχουν μια μακρά παράδοση νηστείας που περιλαμβάνει περιόδους αποχής από ζωικά προϊόντα, αλκοόλ και ελαιόλαδο.

Ενώ το πρωταρχικό κίνητρο της Ορθόδοξης νηστείας είναι η πνευματική κάθαρση, έχει επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την επιστημονική έρευνα όσον αφορά τη διατροφή και τη δίαιτα.

Ιστορία της Ορθόδοξης Νηστείας

Η παράδοση της Ορθόδοξης νηστείας μπορεί να εντοπιστεί στην παλαιοχριστιανική εκκλησία, όταν πίστευαν ότι η νηστεία ήταν ένας τρόπος για να εξαγνιστεί το σώμα και να προετοιμαστεί η ψυχή για μετάνοια.

Με την πάροδο του χρόνου, η πρακτική αυτήεξελίχθηκε σε ένα δομημένο σύστημα διατροφικών περιορισμών που περιλαμβάνει αρκετές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους όπου τηρείται αυστηρή νηστεία.

Η πιο σημαντική από αυτές τις περιόδους είναι η Σαρακοστή, η οποία διαρκεί 50 ημέρες πριν από το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί απέχουν από όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των αυγών, των ψαριών καθώς και από το λάδι και το αλκοόλ.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες περίοδοι νηστείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της νηστείας της Γέννησης του Χριστού (που οδηγεί μέχρι τα Χριστούγεννα), της Νηστείας των Αγίων Αποστόλων (που οδηγεί στη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου) και του Δεκαπενταύγουστου.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές περίοδοι νηστείας στην Ελλάδα;

Οι κύριες περίοδοι νηστείας στην Ελλάδα είναι:

 • Μεγάλη Σαρακοστή: Πρόκειται για μια περίοδο νηστείας 50 ημερών που γίνεται από την Καθαρά Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Έλληνες απέχουν από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια.
 • Νηστεία των Χριστουγέννων: Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Έλληνες απέχουν από ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και αλκοόλ.
 • Νηστεία Κοιμήσεως: Η Νηστεία της Κοιμήσεως είναι μια περίοδος νηστείας δύο εβδομάδων πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Αυτές οι νηστείες είναι βαθιά ριζωμένες στον ελληνικό πολιτισμό και θεωρούνται σημαντικές για πνευματική ανάπτυξη και προβληματισμό.

Επίσης, υπάρχει και το Ραμαζάνι που δεν είναι ελληνορθόδοξη πρακτική αλλά τηρείται από μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα μας. Είναι μήνας νηστείας και ενδοσκόπησης, κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό και το ποτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

 

Ποια είναι τα οφέλη της Ορθόδοξης νηστείας;

Ενώ το πρωταρχικό κίνητρο για την Ορθόδοξη νηστεία είναι πνευματικό, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διατροφή.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νόσου, βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και απώλεια βάρους.

1. Μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νόσου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια φυτική διατροφή, όπως αυτή που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της Ορθόδοξης νηστείας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 32%.

2. Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή είχαν καλύτερη απόδοση μνήμης από εκείνους που δεν το έκαναν.

3. Απώλεια βάρους

Η Ορθόδοξη νηστεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, καθώς συνήθως περιλαμβάνει μείωση των θερμίδων και έμφαση σε ολικής, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα 6 μηνών.

Επιτρέπεται η νηστεία για όλους;

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από τη νηστεία, υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφωνίες γύρω από την εφαρμογή της.

Μια ανησυχία είναι ότι μια αυστηρή vegan δίαιτα μπορεί να μην παρέχει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12 και σίδηρο.

Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν μέσω προσεκτικού προγραμματισμού γευμάτων και συμπληρωμάτων από τη διατροφολόγο σας.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών.

Αν και αυτό είναι μια θεμιτή ανησυχία, η έρευνα έχει δείξει ότι η νηστεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την προαγωγή της υγείας όταν γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου διαιτολόγου - διατροφολόγου.

Δείτε ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να συμβουλεύονται την γιατρό ή/και τη διατροφολόγο τους

 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: Η νηστεία μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγρά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και τον διατροφολόγο τους πριν από τη νηστεία.
 • Παιδιά: Η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω των 18 ετών να νηστεύουν.
 • Άτομα με χρόνιες παθήσεις: Άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση και οι νεφρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τονδιατροφολόγο τους πριν από τη νηστεία. Μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις για να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση της κατάστασής τους κατά τη διάρκεια της νηστείας.
 • Ηλικιωμένα άτομα: Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχουν χαμηλότερη ανοχή στη νηστεία λόγω φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία. Θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διατροφολόγο τους πριν από τη νηστεία.
 • Αθλητές: Οι αθλητές απαιτούν συνεχή παροχή θρεπτικών ουσιών και υγρών για να διατηρήσουν τη βέλτιστη απόδοση. Η νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική τους απόδοση και την αποθεραπεία τους σε περιπτώσεις τραυματισμών. Οι αθλητές θα πρέπει να συμβουλεύονται τον διατροφολόγο τους πριν από τη νηστεία.

Ποια είναι η ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση της νηστείας;

Η ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση της νηστείας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προγράμματος διατροφής που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τον οργανισμό κατά την περίοδο της νηστείας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.

Επιπλέον, τα άτομα που ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση μπορεί να χρειάζεται να καταναλώσουν ορισμένα συμπληρώματα που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς τους και την υποστήριξη της συνολικής υγείας τους. Η λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του διατροφολόγου τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφική εφαρμογή της νηστείας πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικών διαιτολόγων - διατροφολόγων, ειδικά εάν αναφερόμαστε σε παρατεταμένες περιόδους νηστείας.

Επιτρέπονται τα γλυκά στη νηστεία;

Γενικά, η νηστεία συνεπάγεται αποχή από φαγητό και ποτό για μια ορισμένη περίοδο και η κατανάλωση γλυκών επιτρέπεται αν αυτά περιέχουν κουβερτούρα, ταχίνι ή/και ξηρούς καρπούς.

Εάν νηστεύετε και έχετε προβλήματα υγείας,θα πρέπει να συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας για το ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της νηστείας σας.

Συνολικά, η Ορθόδοξη νηστεία είναι μια διαχρονική παράδοση που παρέχει τόσο πνευματικά όσο και σωματικά οφέλη για την υγεία.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες γύρω από την εφαρμογή της, η έρευνα έχει δείξει ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Με σωστό προγραμματισμό και καθοδήγηση, η νηστεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Επικοινωνήστε με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο σας στη Λάρισα για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας.

Βιβλιογραφία:

 • Nutr J. 2010 Nov 22; 9:57. doi: 10.1186/1475-2891-9-57. The impact of religious fasting on human health - John F Trepanowski, Richard J Bloomer
 • BMC Nutr. 2022 Aug 10;8(1):76. doi: 10.1186/s40795-022-00558-z. Minimum acceptable diet and associated factors among children aged 6-23 months during fasting days of orthodox Christian mothers in Gondar city, North West Ethiopia - Haregewoin Birhanu, Kedir Abdela Gonete, Melkamu Tamir Hunegnaw, Fantu Mamo Aragaw
 • 2022 Mar 26;14(7):1383. doi: 10.3390/nu14071383. Associations between Christian Orthodox Church Fasting and Adherence to the World Cancer Research Fund’s Cancer Prevention Recommendations - Anna Kokkinopoulou, Rachel McGowan, Yvonne Brogan, Julie Armstrong, Ioannis Pagkalos, Maria Hassapidou, Anthony Kafatos
 • Eur J Clin Nutr. 2022 Jun;76(6):891-898. doi: 10.1038/s41430-021-01053-7. Epub 2021 Dec 1. Impact of religious fasting on metabolic and hematological profile in both dyslipidemic and non-dyslipidemic fasters - Andreas S Papazoglou, Dimitrios V Moysidis, Christos Tsagkaris, Ioannis Vouloagkas, Efstratios Karagiannidis, Anastasios Kartas, Nikolaos Vlachopoulos, Georgios Konstantinou, Georgios Sofidis, Nikolaos Stalikas, Eleftherios Panteris, Olga Deda, Nikolaos Otountzidis, Haralambos Karvounis, Helen Gika, Georgios Theodoridis, Georgios Sianos

 


Ορθόδοξη νηστείανηστείαδιατροφήvegan διατροφήοφέλη νηστείαςαπώλεια βάρουςδιατροφική εφαρμογή της νηστείαςισορροπημένη διατροφική προσέγγιση της νηστείαςδίαιτα