Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Η Αποφυγή της Γλουτένης Βοηθάει Τελικά στην Απώλεια Βάρους;

Η Αποφυγή της Γλουτένης Βοηθάει Τελικά στην Απώλεια Βάρους;

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ ακούμε να γίνεται συζήτηση για την γλουτένη και για το εάν ένα άτομο πρέπει να ακολουθήσει μια διατροφή με ή χωρίς αυτή.

Πριν, όμως, αποφασίσουμε αν θα ακολουθήσουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα γι αυτήν.

Τι είναι λοιπόν η γλουτένη;

Η γλουτένη τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένα «επιβλαβές» συστατικό και κατηγορείται για διάφορες παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία. Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης και κατ΄ επέκταση στα άλευρά τους.

Επίσης, μπορεί, να βρεθεί στην βρώμη (αν και από την φύση της δεν έχει) μετά πό επιμόλυνση και στα άλευρα Ζέας και Ντίνκελ. Είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών με κυριότερες την γλιαδίνη και την γλουτενίνη. Η γλιαδίνη είναι υπεύθυνη για την ιδιότητα της ζύμης να φουσκώνει ενώ η γλουτενίνη είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της ζύμης.

Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την γλουτένη;

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη (κληρονομική αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών) και άτομα που εμφανίζουν ευαισθησία στην γλουτένη. Στα άτομα αυτά επιβάλλεται η πλήρης αποφυγή της κατανάλωσης γλουτένης ούτως ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους.

Για τον γενικό πληθυσμό δεν φαίνεται να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν ότι η αποφυγή κατανάλωσης γλουτένης εμφανίζει οφέλη για την υγεία. Ίσα ίσα που η αποφυγή της σε άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στην γλουτένη μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι διαιτητικά;

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος αποκλείουν από την διατροφή τους την γλουτένη ενοχοποιώντας την για το επιπλέον σωματικό βάρος που τυχόν έχουν και στρέφονται στην κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, εδώ να τονίσουμε ότι πολλές φορές τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος για να γίνουν γευστικά και άρα και περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα κανονικά προϊόντα.

Επίσης, πολλές φορές τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Dκαι άλλα θρεπτικά συστατικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό μας.

Αν και η βιομηχανία γύρω από τα προϊόντα αυτά εξελίσσεται και εμπλουτίζονται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά εντούτοις η κατανάλωσή τους συστήνεται μόνο στα άτομα με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη και με ευαισθησία στην γλουτένη.

Συμπερασματικά

Η γλουτένη αν και έχει κατηγορηθεί για το επιπλέον σωματικό βάρος ενός ατόμου και για άλλα προβλήματα υγείας εντούτοις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα η αποφυγή της από τον γενικό πληθυσμό δεν φαίνεται να παρουσιάζει οφέλη.

Αντίθετα, η κατανάλωσή της προτείνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος αυτό που πρέπει να προσέξει είναι οι θερμίδες που προσλαμβάνει, η σωματική δραστηριότητα και αν οι τροφές που επιλέγει είναι υγιεινές ή όχι.

Επικοινωνήστε με τη διατροφολόγο στη Λάρισα για ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους.

 

Βιβλιογραφία

  • Niland Benjamin and Cash Brooks D., Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients, Gastroenterology & HepatologyVolume 14, Issue 2February 2018
  • Diez-SampedroAna, Olenick Maria, Maltseva Tatayana, and Flowers Monica, A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis, Journal of Nutrition and Metabolism, Volume 2019, Article ID 2438934, 5 pages, https://doi.org/10.1155/2019/2438934
  • Jones Amy L., The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity?, Diabetes Spectr 2017;30(2):118–123, https://doi.org/10.2337/ds16-0022
  • Kutlu Tufan, Gluten-free diet: is it really always beneficial?, Turk Pediatri Ars 2019; 54(2): 73–7
  • Missbach Benjamin, Schwingshackl Lukas, Billmann Alina, Mystek Aleksandra, Hickelsberger Melanie, Bauer Gregor and K ̈onig J ̈urgen, Gluten-free food database: the
    nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods, PeerJ 3:e1337;DOI 10.7717/peerj.1337

γλουτένηαπώλεια βάρουςδιατροφή χωρίς γλουτένηδιατροφήδιατροφολογοι λαρισαδιαιτολογοι λαρισαδιατροφολογος λαρισαδιατροφολογοσ λαρισαδιαιτολογος λαρισαδιαιτολόγοι λαρισαδιατροφολογοσκαλοι διαιτολογοι λαρισαδιαιτολογοσ λαρισαdoc dietδιαιτολογοι λδιαιτολογοι στη λαρισαδιαιτολόγοι λάρισαδιαιτολόγοςδιαιτολόγος λάρισαδιατολόγος λάρισαδιατροφη ανοιχτό τώραδιατροφολογοιδιατροφολογοι λάρισαδιατροφολογοι λαρισασδιατροφολογος