Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
5 Συμβουλές για Υγιεινή Πασχαλινή Διατροφή από τη Διαιτολόγο Άννα Παπαχρήστου

5 Συμβουλές για Υγιεινή Πασχαλινή Διατροφή από τη Διαιτολόγο Άννα Παπαχρήστου

Η άνοιξη μπήκε και το Πάσχα είναι προ των πυλών! Το Πάσχα είναι μια μέρα γιορτής και φυσικά επικεντρώνεται γύρω από τρία πράγματα: νηστεία Σαρακοστής και Μεγάλης εβδομάδας, οικογενειακές στιγμές και απόλαυση των γευμάτων και των γλυκών, από το βράδυ της Ανάστασης και μετά.

Όταν πρόκειται για τις διατροφικές μας συμπεριφορές, ο τρόπος διατροφής μας έχει τις ρίζες του στις πεποιθήσεις και αυτές ονομάζονται «Φιλοσοφία Διατροφής».

Αυτό το σύνολο (συχνά εδραιωμένων) πεποιθήσεων γύρω από τα φαγητά του Πάσχα, αλλά και γενικά, διαμορφώνει το πώς τρώμε και πώς νιώθουμε.

Πολλοί έχουν τις πεποιθήσεις ότι: η υγιεινή διατροφή απαιτεί πολύ χρόνο, το να τρως καλά είναι ακριβό ή ότι το υγιεινό φαγητό είναι άνοστο.

Εάν αυτές είναι οι πεποιθήσεις σας σχετικά με το φαγητό, τότε θα πρέπει να τις αλλάξετε!

Είναι πρωταρχικής σημασίας να αναγνωρίσετε πρώτα τις διατροφικές σας πεποιθήσεις και τη φιλοσοφία σας για τη διατροφή. Είναι θετική; Αρνητική; Σας εμπνέουν την αλλαγή ή σας κρατούν πίσω;

Κατά βάθος, πιστεύω ότι το φαγητό υπερβαίνει τη διατροφή! Το φαγητό είναι αγάπη, δεν είναι εχθρός. Το φαγητό και το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα σας συνδέουν με τους ανθρώπους γύρω σας… οπότε είναι απόλαυση!

Αυτή η φιλοσοφία διατροφής διαμορφώνει τον τρόπο που τρώμε, τη σχέση μας με το φαγητό και τα συναισθήματα γύρω από το φαγητό. Δεν υπάρχει «καλό ή κακό» φαγητό. Όταν μας περιορίζουν στο φαγητό, όλοι θέλουμε το απαγορευμένο.

Όταν σκέφτεστε το Πάσχα, και τα πλούσια πασχαλινά εδέσματα και φοβάστε μην το παρακάνετε με το φαγητό, τότε η φιλοσοφία της διατροφής σας θα επηρεάσει αρνητικά τις ενέργειές σας.

Εάν πιστεύετε ότι το Πάσχα είναι μια γιορτινή ημέρα όπου θα χαρείτε το φαγητό και τη συγκέντρωση με συγγενείς και φίλους, τότε η φιλοσοφία της διατροφής σας θα επηρεάσει τη συμπεριφορά σας με ευχάριστο τρόπο.

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει την ημέρα του Πάσχα

Φτάνοντας στην ημέρα του Πάσχα, επιτρέψτε στον εαυτό σας, με μέτρο, όλα όσα θα υπάρχουν στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι, και μην τα κατατάξετε στα απαγορευμένα φαγητά.

Έτσι θα εξουδετερώσετε το αρνητικό συναίσθημα και θα μειώσετε την επιθυμία του «απαγορευμένου καρπού».

Ωστόσο, αν δώσετε την δυνατότητα στον εαυτό σας να καταναλώσει κάτι που επιθυμεί (Διαισθητική Διατροφική Στρατηγική) τότε μειώνονται τα συναισθήματα περιορισμού, τα οποία πυροδοτούν την υπερφαγία.

Με αυτή τη στρατηγική, γινόμαστε πιο ικανοί στο να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν είμαστε χορτάτοι.

Ενώ είναι εύκολο να υπερβείτε τα όρια την ημέρα του Πάσχα, όλα είναι θέμα ισορροπίας. Ναι, σας επιτρέπονται τα σοκολατένια αυγά και τα πασχαλινά εδέσματα, αλλά χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να μην βγείτε τελείως από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

 

5 Συμβουλές για να μην το παρακάνετε την ημέρα του Πάσχα

  1. Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε τι σερβίρεται στο μεσημεριανό τραπέζι, αλλά σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε τι τρώτε όταν ξυπνάτε. Το πρωινό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και εφοδιάζει το σώμα με ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας. Τιμήστε 1-2 πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι με μέλι. Η σταδιακή επαναφορά στις διατροφικές σας συνήθειες μετά την περίοδο νηστείας είναι το σημείο κλειδί για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
  2. Πίνετε άφθονο νερό. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε με το γεύμα σας για να νιώσετε πιο γρήγορα χορτάτοι.
  3. Ξεκινήστε το μεσημεριανό σας με λαχανικά και σαλάτα. Πριν βουτήξετε στο κυρίως πιάτο με τα κρεατικά, γεμίστε ένα πιάτο με λαχανικά ή σαλάτα. Οι φυτικές ίνες θα κατευνάσουν το αίσθημα πείνας, επομένως θα είστε λιγότερο διατεθειμένοι να το παρακάνετε στο κυρίως πιάτο.
  4. Θυμηθείτε τα μεγέθη της μερίδας σας. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ως μεζούρα. Δύο δάχτυλα ισούνται με μια μερίδα τυρί. Μια ανοιχτή παλάμη ισούται με μια μερίδα κρέατος. Μια κλειστή γροθιά είναι μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών.
  5. Η ισορροπημένη διατροφή τις ημέρες του Πάσχα αφορά περισσότερο την ποσότητα που καταναλώνουμε και όχι τόσο τα φαγητά που τρώμε. Αποφύγετε να καταναλώσετε τα αυγά που θα τσουγκρίσετε για το καλό στο πασχαλινό γεύμα σας καθώς τα κρεατικά είναι αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσμένα λίπη.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα γιατί το παρακάνουν με τα γεύματα το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, και φυσικά, με τα υπόλοιπα πασχαλινά εδέσματα.

Όσοι μάλιστα ακολούθησαν με ευλάβεια τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσπεψίας, καθώς η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού στο πασχαλινό τραπέζι, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.

Μην τσιμπολογάτε όλη την ημέρα. Τηρήστε όλα τα γεύματα της ημέρας. Επίσης, σημαντικό είναι να μην υποβάλλεται τον εαυτό σας σε μια ολοήμερη αφαγία ως την ώρα του οικογενειακού γεύματος, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να φάτε με λαιμαργία και να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και αυτό θα λειτουργήσει ως «μεταβολικό σοκ» για τον οργανισμό σας.

Για απορίες ή ερωτήσεις όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2410 258615, ή επισκεφτείτε το γραφείο μας Ρούσβελτ 2, Λάρισα.

 

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και το Φως της Ανάστασης να χαρίζει ελπίδα, αδελφοσύνη, αισιοδοξία και δύναμη!
 
Άννα Παπαχρήστου

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

 

Δείτε περισσότερα άρθρα για τη διατροφή:


Πάσχαδιατροφικές συμπεριφορέςνηστείαΑνάστασηΠασχαλινή ΔιατροφήΔιαιτολόγοΔιαιτολόγο ΛάρισαΥγιεινή Πασχαλινή ΔιατροφήμαγειρίτσααρνίαυγάΠάσχα Λάρισα