Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Γιατί πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων;

Γιατί πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων;

Η έκφραση "δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων" αναφέρεται σε μια διατροφική προσέγγιση όπου ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τις θερμίδες που έχει ανάγκη ένα άτομο.

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων συνήθως χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διαχείριση ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης.

Συνήθως, οι δίαιτες αυτού του είδους περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων ή/και με τη χρήση ειδικών προϊόντων διατροφής.

Ορισμένες δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να περιλαμβάνουν και την παρακολούθηση της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνονται με πολύ αυστηρό τρόπο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων δεν είναι κατάλληλες για ισορροπημένη απώλεια βάρους, καθώς μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών με τέτοιες δίαιτες, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.

Είναι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης βάρους;

Οι δίαιτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αποτελούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης του βάρους για δύο βασικούς λόγους.

  1. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνει απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, ενώ μπορεί να είναι περιορισμένη η απώλεια του πραγματικού λίπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία, καθώς η απώλεια μυών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό.
  2. Οι δίαιτες αυτές είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Οι πολύ αυστηροί περιορισμοί στη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα αρνητικότητας, δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές.

Η βέλτιστη προσέγγιση για τη διαχείριση του κατάλληλου βάρους συνήθως περιλαμβάνει μια ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση και υγιείς συνήθειες ζωής. Η σταθερή και υγιεινή απώλεια βάρους είναι συνήθως περίπλοκη και απαιτεί χρόνο και αφοσίωση.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό στη διατροφή προτού αρχίσετε οποιαδήποτε δίαιτα.

Πότε χρειάζεται μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες;

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων συνήθως χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και για συγκεκριμένους σκοπούς. Ορισμένες καταστάσεις όπου μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να είναι κατάλληλη περιλαμβάνουν:

  • Ιατρικές παρεμβάσεις: Σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία, μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να απαιτηθεί πριν ή μετά την επέμβαση.
  • Διαβήτης: Για άτομα με διαβήτη, μια χαμηλή θερμιδική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός διατροφολόγου.
  • Καταστάσεις υγείας: Σε ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως η νόσος του Crohn, μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να προταθεί υπό ιατρική επίβλεψη.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή και υπό την επίβλεψη διατροφολόγου καθώς μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν δεν προσεγγίζονται σωστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα χαμηλής πρόσληψης σε θερμίδες;

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ένα εύρος συμπτωμάτων και επιπτώσεων στην υγεία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το βαθμό της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και τη διάρκεια της δίαιτας.

Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εξάντληση και Κόπωση

Η έλλειψη ενέργειας από την πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε γενική εξάντληση και κόπωση.

Αδυναμία Αντοχής

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την αντοχή και την ικανότητα για σωματική δραστηριότητα.

Κακή Συγκέντρωση και Δυσκολία στον Ύπνο

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης και να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.

Ψυχολογικές Επιπτώσεις

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις όπως κατάθλιψη και εκνευρισμό.

Απώλεια Μυών και Κακή Απόδοση

Σε περιπτώσεις χαμηλής πρόσληψης θερμίδων για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια μυών και κακή απόδοση σε σωματικές δραστηριότητες.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω χαμηλής πρόσληψης θερμίδων, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο, για να λάβει κατάλληλες διατροφικές συμβουλές και υποστήριξη.

 

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή;

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα και επιπτώσεις στην υγεία. Οι επιπτώσεις αυτές εξαρτώνται από τον βαθμό της υπο-διατροφής, τη διάρκεια της, καθώς και από τις αναγκαιότητες και τη γενική κατάσταση υγείας του ατόμου.

 

Ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν περιλαμβάνουν:

  1. Απώλεια Βάρους: Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων συχνά οδηγεί σε απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει απώλεια μυών και όχι λίπους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική δύναμη, την αντοχή και τη γενική υγεία.
  2. Ανεπάρκεια Θρεπτικών Συστατικών: Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και λιπαρά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  3. Αναιμία: Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων ή χαμηλή συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα.
  4. Καταστάσεις Κόπωσης και Εξάντλησης: Η χαμηλή ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας.
  5. Επιδείνωση του Μεταβολισμού: Δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση του υγιούς βάρους στο μέλλον.
  6. Κίνδυνος Υποθρεψίας: Η υποθρεψία είναι μία επικίνδυνη κατάσταση όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετές θερμίδες για να καλύψει τις βασικές λειτουργίες του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
  7. Επηρεάζει την Ψυχολογική Ευεξία: Δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική ευεξία, προκαλώντας στρες, εκνευρισμό και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα άτομα, συνιστάται να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει κατάλληλη ποσότητα θερμίδων, ώστε να υποστηρίξουν την υγεία τους και να επιτύχουν μια βιώσιμη απώλεια βάρους.

Τι συστήνουν οι διατροφολόγοι για τις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων;

Οι διατροφολόγοι δεν συστήνουν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ως βασική και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση της υγείας.

Αντίθετα, προτείνουν μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις θερμιδικές, θρεπτικές και ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού.

Ακολουθούν κάποιες συστάσεις που μπορούν να δοθούν αντί για δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων.

Ισορροπημένη Διατροφή

Προτείνεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.

Ελεγχόμενες Θερμίδες

Αντί να ακολουθείτε μια δραστική μείωση των θερμίδων, είναι καλύτερο να επιλέξετε ελεγχόμενες θερμίδες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σώματός σας.

Αποφυγή Ακραίων Περιορισμών

Αποφύγετε ακραίους περιορισμούς σε ομάδες τροφίμων. Κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τον ρόλο της στη συνολική υγεία και οι περιορισμοί που δεν είναι δικαιολογημένοι διατροφικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Άσκηση και Δραστηριότητα

Συμπεριλάβετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή ζωή σας, καθώς η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους.

Υδατάνθρακες Καλής Ποιότητας

Επιλέξτε υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατροφή σας, ιδίως αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή αν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Επικοινωνήστε με έναν διατροφολόγο κοντά σας! Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη σωστή απώλεια βάρους.

 

Βιβλιογραφία:

  • Very low-calorie diets are associated with transient ventricular impairment before reversal of diastolic dysfunction in obesity - Jennifer J. Rayner, Ines Abdesselam, Mark A. Peterzan, Ioannis Akoumianakis, Nadia Akawi, Charalambos Antoniades, Jeremy W. Tomlinson, Stefan Neubauer, Oliver J. Rider, Int J Obes (Lond) 2019; - 43(12): 2536–2544. Published online 2018 Nov 21. doi: 10.1038/s41366-018-0263-2 PMCID: PMC6892735
  • Efficacy of Dietary and Supplementation Interventions for Individuals with Type 2 Diabetes - Jessica Lewgood, Barbara Oliveira, Marie Korzepa, Scott C. Forbes, Jonathan P. Little, Leigh Breen, Robert Bailie, Darren G. Candow - Nutrients. 2021 Jul; 13(7): 2378. Published online 2021 Jul 12. doi: 10.3390/nu13072378 PMCID: PMC8308746
  • Dietary regulation in health and disease - Qi Wu, Zhi-Jie Gao, Xin Yu, Ping Wang - Signal Transduct Target Ther. 2022; 7: 252. Published online 2022 Jul 23. doi: 10.1038/s41392-022-01104-w PMCID: PMC9308782
  • Dietary advice with or without oral nutritional supplements for diseaserelated malnutrition in adults - Cochrane Database Syst Rev. 2021; 2021(12): CD002008. Published online 2021 Dec 21. doi: 10.1002/14651858.CD002008.pub5 PMCID: PMC8691169

 

Δείτε περισσότερα άρθρα από τη διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου:

 

 


δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδωνδίαιτες χαμηλών θερμίδωνδίαιταισορροπημένη απώλεια βάρουςαπώλεια βάρουςυγιεινή απώλεια βάρουςπαχυσαρκίαχαμηλή πρόσληψη θερμίδων