Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Γρήγορη Απώλεια Βάρους με Επικίνδυνα Βοηθήματα

Γρήγορη Απώλεια Βάρους με Επικίνδυνα Βοηθήματα

Αυτό το άρθρο είναι εκπαιδευτικό για τους τρόπους αποφυγής της μη σωστής και επικίνδυνης απώλειας βάρους.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε κοντά στη Λάρισα θέλει να χάσει βάρος, ήρθατε στο σωστό μέρος!

Συνεχίστε στο άρθρο μας για να μάθετε γιατί ένα σωστό διατροφικό πλάνο θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και ποια επικίνδυνα σκευάσματα να αποφύγετε.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο παρέχουμε υποστήριξη και σωστή καθοδήγηση σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρέχοντας διατροφική καθοδήγηση σε κάθε βήμα της διαδρομής.

Μπορείτε να μας καλέσετε σήμερα στο 2410 258 615 & 6948 522 557 ή να έρθετε σε επαφή μέσω των social μας για να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες διατροφής μας.

 

Επικίνδυνα βοηθήματα και δίαιτες εξπρές

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει «μοναδικές δίαιτες εξπρές» που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά σε μόλις δύο εβδομάδες ή, ίσως πιστεύετε ότι το να λιμοκτονείτε είναι το κλειδί για τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Είμαστε εδώ για να επισημάνουμε τις μεθόδους απώλειας βάρους που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, ώστε να μπορείτε να προστατέψετε το σώμα σας και να χάσετε βάρος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

Δείτε τα πιο καίρια ερωτήματα:

  • Τα προϊόντα που διαφημίζονται ευρέως προκαλούν γρήγορη απώλεια βάρους;
  • Είναι ασφαλείς οι δίαιτες εξπρές;
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας τόσο γρήγορης απώλειας βάρους;

Το διαιτολογικό γραφείο μας έριξε μια ματιά σε ορισμένους ισχυρισμούς για γρήγορη απώλεια βάρους, καθώς και στα διαθέσιμα στοιχεία.

 

Γρήγορη απώλεια βάρους: Τι είναι;

Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που υπόσχονται «γρήγορη απώλεια βάρους» που είναι δύσκολο να ταξινομηθούν όλα.

Οι περισσότεροι τρόποι ταχείας απώλειας βάρους εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

 

Δίαιτες πείνας

Η Beyonce έκανε δημοφιλή τη λεγόμενη δίαιτα «master cleanse» που περιλαμβάνει νερό, χυμό λεμονιού, σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν. Παραλλαγές αυτών των διαιτών υπάρχουν τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950. Συχνά υπόσχονται επίσης «αποτοξίνωση» μέσω παχέος εντέρου ή κλύσματος.

 

Χάπια και συμπληρώματα διατροφής

Δεκάδες συμπληρώματα διατροφής υπόσχονται να επιταχύνουν την απώλεια βάρους. Γενικά, ισχυρίζονται είτε ότι εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είτε ότι αυξάνουν το μεταβολισμό είτε ότι καίνε λίπος.

 

Δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCD)

Μια αποδεδειγμένη μέθοδος ταχείας απώλειας βάρους είναι η ιατρικά εποπτευόμενη δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (VLCD). Τα περισσότερα δεδομένα αυτής της μεθόδου προέρχονται από μελέτες σε ανθρώπους στους οποίους εφαρμόστηκαν αυτές οι δίαιτες.

 

Κρέμες, συσκευές και μαγικά βότανα

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος στις αμφίβολες ιδέες που προωθούνται στο όνομα της γρήγορης απώλειας βάρους. Οι περισσότερες υπόσχονται να αντικαταστήσουν την διατροφή ή την άσκηση.

 

Λειτουργεί η γρήγορη απώλεια βάρους;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ρυθμίζει τα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, τα αντιμετωπίζει σαν τροφές παρά σαν φάρμακα.

Ο FDA επίσης δεν μπορεί να ελέγξει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για τα προϊόντα απώλειας βάρους χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε αντίθεση με τους κατασκευαστές φαρμάκων, οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να δείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά πριν τα πουλήσουν στην αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζονται έγκριση από τον FDA πριν διατεθούν στην αγορά.

Εκτός από τη δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων και τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, κανένα άλλο προϊόν, χάπι ή δίαιτα εξπρές δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ασφάλεια για γρήγορη απώλεια βάρους.

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη για διαβητικούς, αν και κανένα δεν προορίζεται για γρήγορη απώλεια βάρους και μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες.

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ταχείας απώλειας βάρους, αυτό που πραγματικά καίει το λίπος δεν είναι ένα χάπι ή ένα είδος τροφής. Είναι η ουσιαστική και ισορροπημένη μείωση των θερμίδων, σε συνδυασμό με την άσκηση.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της γρήγορης απώλειας βάρους;

Η γρήγορη απώλεια βάρους δημιουργεί παρενέργειες. Οι σοβαρότερες παρενέργειες μπορεί να είναι:

  • Χολολιθίαση, που εμφανίζεται στο 12% έως 25% των ανθρώπων που χάνουν μεγάλες ποσότητες βάρους για αρκετούς μήνες
  • Αφυδάτωση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση άφθονων υγρών
  • Υποσιτισμός, συνήθως από τη μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης για εβδομάδες κάθε φορά
  • Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, οι οποίες σπάνια μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή

 

Άλλες παρενέργειες της γρήγορης απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Ευερέθιστο έντερο
  • Κούραση
  • Ζάλη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
  • Απώλεια μαλλιών
  • Μυϊκή απώλεια

 Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου - Τι είναι και πως βοηθάει η διατροφή;

Οι κίνδυνοι της γρήγορης απώλειας βάρους αυξάνονται με το χρόνο που αφιερώνεται στη δίαιτα εξπρές. Η λήψη μιας δίαιτας χωρίς πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Όταν αποφασίζετε ότι θέλετε να αδυνατίσετε γρήγορα, πιθανόν να στραφείτε σε ανθυγιεινούς τρόπους για να χάσετε βάρος, αλλά διαβάστε τι πρέπει να αποφύγετε:

 

1. Παράλειψη γευμάτων

Η παράλειψη γευμάτων δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος.

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, μπορεί να κουραστείτε, να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά, να μην έχετε διάθεση ή να μπείτε στον πειρασμό να στραφείτε σε τροφές με πολλά λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όταν αποφασίσετε να φάτε, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

 

2. Παράλειψη βασικών ομάδων τροφίμων

Οι υδατάνθρακες είναι μια κοινή ομάδα τροφίμων που κόβουν οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια να χάσουν μερικά κιλά, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλες οι ομάδες τροφίμων παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.

Καλό είναι να μην παραλείπουμε καμία ομάδα τροφίμων αλλά να ακολουθήσουμε μια ισορροπία στην πρόσληψή τους.

 

3. Διαιτητικά ροφήματα

Τα σέικ πρωτεΐνης μπορεί να είναι εξαιρετικά για πρωινό ή μεσημεριανό, δίνοντάς μας ενέργεια για την επόμενη μέρα, αλλά δεν μπορείτε να βασιστείτε αποκλειστικά σε αυτά.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν «διαιτητικά ροφήματα» στην αγορά που δεν είναι ιατρικά εγκεκριμένα και στοχεύουν απλώς στην απώλεια νερού.

Εάν επιμείνετε σε αυτά τα ροφήματα για αρκετό καιρό, όταν επιστρέψετε στις στερεές τροφές, θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε.

Να θυμάστε, δεν υπάρχει ένα μαγικό ρόφημα ή χάπι που θα σας μεταμορφώσει από τη μια μέρα στην άλλη - αν υπήρχε, θα το έπαιρναν όλοι!

 

4. Υπερβολική άσκηση

Το να είσαι πιο δραστήριος είναι σίγουρα ωφέλιμο αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά πρέπει να ξέρεις πότε να το σταματήσεις.

Το κλειδί για κάθε επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι να κάνετε μικρές αλλαγές που μπορούν να διατηρηθούν.

Αν εξαντλείτε τον εαυτό σας με έντονες ασκήσεις φυσικής κατάστασης, τότε είναι πιθανό να φτάσετε σε ένα οριακό σημείο.

Σύμφωνα με το NHS, οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και πρέπει να ασκηθείτε περισσότερο από αυτό εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Όταν προπονείστε, οι μυϊκές σας ίνες διασπώνται, αλλά το σώμα σας τις επισκευάζει και τις αναδομεί, κάνοντάς τις πιο δυνατές. Προκειμένου το σώμα σας να το κάνει με επιτυχία, χρειάζεστε επαρκή ανάπαυση, ύπνο και σωστή διατροφή.

Η υπερβολική άσκηση θα αποτρέψει το σώμα σας από το να είναι σε θέση να επισκευάσει και να ξαναχτίσει τους μυς σας.

 

Για να διαπιστώσετε εάν ασκείστε πολύ, παρατηρήστε εάν:

   Υπάρχει αύξηση βάρους - Εάν κάνετε υπερβολική άσκηση, τότε το σώμα σας θα βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιου στρες (παράγεται η ορμόνη του στρες) που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

     Γίνεστε πιο αδύναμοι - Εάν δεν δώσετε στο σώμα σας χρόνο να ανακάμψει, θα γίνετε πιο αδύναμοι καθώς οι μύες σας δεν μπορούν να επισκευαστούν και να ξαναχτιστούν.

     Αισθάνεστε πόνο στους μύες - Εάν πονάτε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν έχει ανακάμψει πλήρως και μπορεί ακόμη και να τραυματιστείτε.

     Βλέπετε αρνητική επίδραση στην ψυχική σας υγεία - Ενώ η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και να απαλλαγείτε από το άγχος, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε περισσότερο άγχος και βιώνετε άλλα αρνητικά συναισθήματα.

     Έλλειψη ύπνου - Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από έξι έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ και πρέπει να προσπαθούν να είναι συνεπείς με τις ώρες ύπνου τους. Εάν ασκείστε πολύ ή πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε και να μην επιτύχετε ποιοτική ξεκούραση.

     Τραυματίζεστε συχνά - Εάν κάνετε υπερβολική άσκηση, προπονείστε σε αδύναμους ή κατεστραμμένους μύες που σας αφήνει ευάλωτους σε περαιτέρω τραυματισμούς (όπως το τράβηγμα των μυών ή την επιδείνωση ενός υπάρχοντος τραυματισμού).

     Βιώνετε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό - Ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική άσκηση.

     Αίσθημα εξάντλησης - Εάν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο μπορεί να έχετε εξαντληθεί από όλη αυτή την άσκηση και να χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

 

5. Γυμνάζεστε με άδειο στομάχι

Όταν το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για τις δραστηριότητές του, μπορεί να διασπάσει την άλυπη μυϊκή σας μάζα και να τη μετατρέψει σε γλυκόζη για ενέργεια εάν δεν έχετε φάει αρκετά.

 

6. Τήρηση μιας υγρής δίαιτας

Η κατανάλωση τροφίμων σε καθαρή υγρή μορφή, είτε πρόκειται για σούπες είτε για χυμούς, δεν είναι ένας βιώσιμος, μακροπρόθεσμος τρόπος απώλειας βάρους.

Πολλές σούπες είναι επίσης πλούσιες σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί ναμην προσλαμβάνετε τις απαραίτητες θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.

 

7. Λήψη επικίνδυνων φαρμάκων χωρίς ιατρική έγκριση

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής/φάρμακα εκεί έξω, όλα υποσχόμενα μεγάλα πράγματα - αλλά δεν είναι όλα ασφαλή ή αποτελεσματικά για χρήση για απώλεια βάρους.

Αν ψάχνετε τρόπο να χάσετε βάρος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο, καθώς πολλά μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα απώλειας βάρους μπορεί να περιέχουν συστατικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

 

8. Υποφαγία ή λιμοκτονία

Η σοβαρή υποκατανάλωση τροφής μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.

Ενώ μπορεί να χάνετε βάρος μέσω της υποκατανάλωσης τροφής, θα χάσετε επίσης μυς και ο μεταβολισμός σας (που είναι αυτό που σας βοηθά να κάψετε θερμίδες) θα μειωθεί.

Οι καταστροφικές δίαιτες εξπρές και η μη λήψη των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων που χρειάζεστε κάθε μέρα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσουν τις προσπάθειές σας.

Εκτός από το ότι είναι απίστευτα δύσκολο να διατηρηθεί, η υποκατανάλωση και η λιμοκτονία μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να αποθηκεύσει θερμίδες ως λίπος.

Δεν συνιστάται στους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα, εκτός εάν υπόκεινται σε ιατρική επίβλεψη, καθώς μπορεί να δυσκολευτείτε να πάρετε αρκετά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

 

9. Ακολουθώντας ένα σχέδιο καθαρισμού ή αποτοξίνωσης

Παρόμοια με τα συμπληρώματα, υπάρχουν πολλές υποσχέσεις απώλειας βάρους με προϊόντα αποτοξίνωσης και καθαρισμού.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι οι Δίαιτες Αποτοξίνωσης;

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους για το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, καθώς πολλοί από αυτούς τους «καθαρισμούς» προκαλούν απώλεια βάρους από το νερό και το βάρος των κοπράνων.

Είναι πολύ πιο βιώσιμο και ασφαλές να προσέχετε απλώς τι τρώτε και να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να θέτετε ΕΞΥΠΝΟΥΣ στόχους που θα είναι ασφαλείς και επιτεύξιμοι μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για να χάσετε βάρος και μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι - απλά θυμηθείτε ότι υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω για εσάς και μπορείτε πάντα να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, απλά πρέπει να ξεκινήσετε με ένα σωστό διατροφικό πλάνο.

 

Θέλετε να χάσετε βάρος;

Είτε πρόκειται για μια απόφαση της στιγμής ή για να χάσετε κιλά για το καλοκαίρι στην παραλία,η απώλεια βάρους είναι εμφανής στη λίστα υποχρεώσεων των περισσότερων ανθρώπων.

Ένα υγιές σωματικό βάρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία, αλλά δυστυχώς ο κλάδος της διατροφής ευδοκιμεί στην επιθυμία των ανθρώπων να χάσουν βάρος όσο πιο γρήγορα μπορούν – χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια.

Και όπως αποδεικνύεται, δεν προσφέρουν όλα τα προϊόντα διατροφής αυτό που υπόσχονται.

Ο «χώρος της δίαιτας» σφετερίζεται εδώ και πολύ καιρό και οδήγησε σε πολλές ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους και μοντέρνες δίαιτες εξπρές όλα αυτά τα χρόνια.

Αποποίηση ευθύνης: Δεν συνιστούμε καμία από αυτές τις μεθόδους. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος απώλειας βάρους και η υγιής απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.

 

Βιβλιογραφία:

  • PLoS Med. 2022 Sep; 19(9): e1004094. Published online 2022 Sep 27. doi: 10.1371/journal.pmed.1004094 PMCID: PMC9514663 PMID: 36166473 - Weight loss strategies, weight change, and type 2 diabetes in US health professionals: A cohort study Keyi Si, Conceptualization, Formal analysis, Validation, Writing – original draft, Writing – review & editing, 1 Yang Hu
  • Trials. 2022; 23: 718. Published online 2022 Aug 29. doi: 10.1186/s13063-022-06523-2 PMCID: PMC9421629 PMID: 36038881 - Comparison of weight loss induced by daily caloric restriction versus intermittent fasting (DRIFT) in individuals with obesity: study protocol for a 52-week randomized clinical trial Danielle M. Ostendorf, corresponding author, Ann E. Caldwell, Adnin Zaman, Zhaoxing Pan, Kristen Bing, Liza T. Wayland, Seth A. Creasy, Daniel H. Bessesen, Paul MacLean, Edward L. Melanson, and Victoria A. Catenacc
  • https://clinicaltrials.gov/search?term=harmful%20weight-loss%20product
  • Curr Obes Rep. 2021 Jun; 10(2): 90–99. Published online 2021 Feb 20. doi: 10.1007/s13679-021-00428-y PMCID: PMC8159888 NIHMSID: NIHMS1695671 PMID: 33609270 - Commercial weight-loss programs in the management of obesity: an update Marci Laudenslager, MD, MHS, Zoobia W. Chaudhry, MD, Selvi Rajagopal, MD, MPH, Sasha Clynes, MA and Kimberly A. Gudzune, MD, MPH, FTOS

Δείτε περισσότερα άρθρα από τη διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου:


απώλεια βάρουςεπικίνδυνα σκευάσματαεπικίνδυνα βοηθήματα απώλειας βάρουςχάνω κιλάΛάρισαδιατροφική καθοδήγησημέθοδος απώλειας βάρουςγρήγορη απώλεια βάρουςδίαιτες εξπρέςτρόποι ταχείας απώλειας βάρουςσυμπληρώματα διατροφήςαποτοξίνωσηδίαιταmaster cleanseαπώλεια βάρους