Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και πώς Επιδρά η Διατροφή

Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και πώς Επιδρά η Διατροφή

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (HT), επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι μια από τις αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτή η ασθένεια διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες (350 έναντι 80 ανά 100 χιλιάδες άτομα το χρόνο).

 

Αυτοάνοσα και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (HT) είναι η πιο κοινή αυτοάνοση νόσος και η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, στον οποίο εμφανίζεται βλάβη στον θυρεοειδή αδένα λόγω της διήθησης των λεμφοκυττάρων. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς και της θυρεοσφαιρίνης.

Οι πληροφορίες από τις βάσεις αναζήτησης μελετών PubMed, Cochrane, Medline και Embase αναθεωρήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια ως προς την αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης θρεπτικών συστατικών και τον αντίκτυπο της διατροφικής διαχείρισης σε ασθενείς με HT.

Πολλοί ασθενείς με ΗΤ, ακόμη και σε ευθυρεοειδική κατάσταση, έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος, μεταβολικές διαταραχές και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Λόγω των συχνών διατροφικών ελλείψεων, ο ρόλος της βιταμίνης D, του ιωδίου, του σεληνίου, του μαγνησίου, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκετές μελέτες έχουν υπογραμμίσει τα οφέλη της βιταμίνης D και των συμπληρωμάτων σεληνίου.

 

Ποια είναι η συχνότητα ανάπτυξης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Στην ανάπτυξη της νόσου του Hashimoto, οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται για το 70-80% του κινδύνου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες για το 20-30%. Διαγιγνώσκεται με βάση την παρουσία αντισωμάτων στον θυρεοειδή αδένα (αντι-ΤΡΟ, δηλ. αντισώματα κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς και αντι-TG, δηλαδή αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης).

Χαρακτηρίζεται επίσης από τη διήθηση λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδή ιστό, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στον υπέρηχο. Άλλοι διαγνωστικοί δείκτες που συνιστώνται για εξετάσεις αίματος είναι η TSH (θυρεοτροπική ορμόνη) και η FT4 (ελεύθερη θυροξίνη).

Η νόσος επιδεινώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οι ορμόνες του οποίου έχουν πολλαπλές επιδράσεις σε άλλα όργανα και ιστούς.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Πολλοί ασθενείς είναι πιθανό να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα για αρκετά χρόνια, αλλά τελικά οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν, σε κάποιο βαθμό, υποθυρεοειδισμό ο οποίος θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • χρόνια κόπωση
  • πρόβλημα συγκέντρωσης
  • νευρικότητα
  • κατάθλιψη (εναλλαγές διάθεσης)
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • καρδιαγγειακά προβλήματα (βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία)
  • χλωμό δέρμα
  • ξηρό δέρμα
  • βραχνή φωνή
  • δυσκοιλιότητα
  • μυϊκοί πόνοι
  • αύξηση βάρους
  • υπερευαισθησία στο κρύο
  • υπερευαισθησία σε φάρμακα
  • υψηλή χοληστερόλη
  • διαταραχές περιόδου (υπερβολική αιμορραγία, υπογονιμότητα, αυξημένη συχνότητα αποβολών)

 

Ποια η θεραπεία για τη νόσο Hashimoto;

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντικατάσταση θυρεοειδικών ορμονών για υποθυρεοειδισμό που σχετίζεται με την νόσο. Η βασική φαρμακοθεραπεία είναι η λεβοθυροξίνη.

Παρά την επίτευξη ευθυρεοειδισμού (κατάσταση φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών), η ποιότητα ζωής ορισμένων ασθενών δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον αντίκτυπο της αυτοανοσίας, αν και τα κλινικά αποτελέσματα είναι ασαφή.

Η εφαρμογή μιας δίαιτας είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να προσφέρει μετρήσιμα οφέλη. Η ιατρική κοινότητα τονίζει τη θεμελιώδη επίδραση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

 

Πώς επιδρούν διάφορα θρεπτικά συστατικά;

Τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, τα αντιοξειδωτικά, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, είναι σημαντικά για τη μείωση της φλεγμονής του θυρεοειδούς.

Το ιώδιο και το σελήνιο εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Η επαρκής παροχή σιδήρου, φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 είναι επίσης σημαντική καθώς πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να εμφανίσουν αναιμία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα αποτελέσματα επίσημων μελετών, η γλουτένη ή η λακτόζη θα πρέπει να εξαλειφθούν παρουσία τροφικής δυσανεξίας ή ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη.

Μία από τις αρχές μιας σωστά ισορροπημένης διατροφής είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων, των σακχάρων και των επεξεργασμένων υδατανθράκων, που έχουν προφλεγμονώδη δράση.

 

Πώς βοηθάει η μεσογειακή διατροφή στην αυτοάνοση νόσο Hashimoto

Μια τέτοια αντιφλεγμονώδης δίαιτα αντιπροσωπεύεται, μεταξύ άλλων, από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Σε μια μελέτη των Ruggeri et al., οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που τηρούσαν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής είχαν χαμηλότερες παραμέτρους οξειδωτικού στρες, κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μείωση της φλεγμονώδους διαδικασίας στον θυρεοειδή.

Από όσο γνωρίζουμε, οι ανασκοπήσεις ή οι μετα-αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στη σημασία επιλεγμένων θρεπτικών συστατικών στη νόσο του Hashimoto, δηλαδή σελήνιο, βιταμίνη D, ιώδιο, γλουτένη, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Ως εκ τούτου, ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφικής παρέμβασης στην πορεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, μετρούμενα από τα επίπεδα ορμονών και αντισωμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης του σωματικού βάρους.

 

Τι είναι η διατροφική παρέμβαση;

Η διατροφική παρέμβαση είναι μια συμπληρωματική θεραπεία για τη νόσο της θυροειδίτιδας Hashimoto, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στις μελέτες της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι ακόμη σαφές ποια διατροφική στρατηγική θα ήταν η πιο ωφέλιμη.

Στο σημερινό μας άρθρο κάνουμε μια συστηματική ανασκόπηση όπου θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν επί του παρόντος στις βάσεις δεδομένων PubMed και Scopus για τις επιδράσεις της διατροφικής παρέμβασης σε βιοχημικές παραμέτρους (επίπεδα αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και θυρεοειδικών ορμονών) και χαρακτηριστικά συμπτώματα στην πορεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

 

Οι διατροφικές παρεμβάσεις στις μελέτες περιλάμβαναν τα ακόλουθα:

  • εξάλειψη γλουτένης
  • εξάλειψη λακτόζης
  • περιορισμός ενέργειας με ή χωρίς εξαίρεση επιλεγμένων τροφών
  • διαιτητικός περιορισμός ιωδίου
  • παρέμβαση Nigella sativa (έλαιο σπόρων μαύρου κύμινου και βιταμίνη Ε)

Η διάρκεια της παρέμβασης κυμάνθηκε από 21 ημέρες έως 12 μήνες και περιελάβανε άτομα με διάφορες λειτουργίες του θυρεοειδούς. Από τις εννέα μελέτες, οι τρεις μελέτες αφορούσαν μόνο γυναίκες.

Βελτίωση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ενεργειακού ελλείμματος και μετά την αποβολή επιλεγμένων συστατικών (π.χ. γλουτένη, λακτόζη ή βρογχογόνα), καθώς και μετά την παρέμβαση του ελαίου Nigella sativa.

 

Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα αυτοαντισωμάτων, δηλαδή:

  • να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
  • να επιβραδύνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία
  • να διατηρήσουν το σωστό σωματικό βάρος
  • να ανακουφίσουν τα συμπτώματα
  • να αποτρέψουν διατροφικές ανεπάρκειες
  • να αποτρέψουν την ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών

 

Με ποιες άλλες ασθένειες σχετίζεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Σε πολλές μελέτες αναφέρεται η συσχέτιση της νόσου με ασθένειες όπως οι παρακάτω:

  • Επινεφριδική ανεπάρκεια (Νόσος του Addison)
  • Δυσανεξία στη γλουτένη (Κοιλιοκάκη)
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  • Λεύκη (πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος)
  • Σύνδρομο Sjögren (πάθηση που προκαλεί ξηροστομία και/ή ξηροφθαλμία)
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)
  • Αναιμία (αδυναμία απορρόφησης βιταμίνης B12)

Η φαρμακοθεραπεία, μαζί με την κατάλληλη διατροφή και τα συμπληρώματα, αποτελούν σημαντικά στοιχεία ιατρικής περίθαλψης για ασθενείς με ΗΤ.

Επικοινωνήστε με τη διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου και ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν τη διατροφή σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

 

Βιβλιογραφία:

  • 2022 Jul; 14(14): 2869. doi: 10.3390/nu14142869 PMCID: PMC9317246 PMID: 35889825 - Assessment of the Effect of Selenium Supplementation on Production of Selected Cytokines in Women with Hashimoto’s Thyroiditis Jadwiga Kryczyk-Kozioł, Ewelina Prochownik, Anna Błażewska-Gruszczyk, Marian Słowiaczek, Qian Sun, Lutz Schomburg, Ewa Ochab, Mirosław Bartyzel, and Paweł Zagrodzki
  • Int J Mol Sci. 2022 Jun; 23(12): 6580. Published online 2022 Jun 13. doi: 10.3390/ijms23126580 PMCID: PMC9223845 PMID: 35743024 - Metabolic Characteristics of Hashimoto’s Thyroiditis Patients and the Role of Microelements and Diet in the Disease Management—An Overview Aniceta A. Mikulska, Marta Karaźniewicz-Łada, Dorota Filipowicz, Marek Ruchała and Franciszek K. Główka
  • BMC Complement Altern Med. 2016; 16: 471. Published online 2016 Nov 16. doi: 10.1186/s12906-016-1432-2 PMCID: PMC5112739 PMID: 27852303 - The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) – 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial Mahdieh Abbasalizad Farhangi, Parvin Dehghan, Siroos Tajmiri and Mehran Mesgari Abbasi
  • Nutrients. 2023 Feb; 15(4): 1041. Published online 2023 Feb 20. doi: 10.3390/nu15041041 PMCID: PMC9962371 PMID: 36839399 - The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto’s Thyroiditis—A Systematic Review Karolina Osowiecka and Joanna Myszkowska-Ryciak


Δείτε περισσότερα άρθρα για απώλεια βάρους:


θυρεοειδίτιδα Hashimotoχρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδααυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς αδένααυτοάνοση νόσοςυποθυρεοειδισμόνόσο Hashimotoισορροπημένη διατροφήμεσογειακή διατροφήαντιφλεγμονώδης δίαιταγλουτένηδιατροφική παρέμβασηδιατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου