Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Δίαιτα Dukan - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δίαιτα Dukan - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Δίαιτα Dukan είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο διαιτολόγο Pierre Dukan.

Αυτή η δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης και περιορισμό της κατανάλωσης υδατανθράκων και λιπαρών.

Ποιος είναι ο Γάλλος διαιτολόγος Pierre Dukan;

Ο Pierre Dukan είναι ένας Γάλλος διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "The Dukan Diet" (Η Δίαιτα Dukan), το οποίο περιγράφει τη δίαιτα που πήρε το όνομά της από αυτόν.

Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1941 στο Αλγέρι της Γαλλίας και έχει ασχοληθεί με τη διατροφή και την υγεία από τη δεκαετία του 1970. Ο Dukan είναι επίσης ιδρυτής του Ινστιτούτου Dukan στο Παρίσι, το οποίο προσφέρει διαιτητική υποστήριξη και συμβουλές για την υγιεινή διατροφή.

Ο Pierre Dukan έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, αλλά έγινε περισσότερο γνωστός για τη δίαιτα Dukan, η οποία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, η δίαιτα αυτή έχει αντιμετωπίσει κριτική από ορισμένους ειδικούς στη διατροφή και την υγεία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ισορροπημένη ή βιώσιμη στον μακροπρόθεσμο χρόνο και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Η δίαιτα Dukan αποτελείται από τέσσερις φάσεις:

  • Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες καταναλώνουν μόνο πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρια, κοτόπουλο και αυγά.
  • Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εισαγωγή μικρών ποσοτήτων λαχανικών και υπολειπόμενων πρωτεϊνών (που δεν συμπεριλάμβανε η πρώτη φάση) στη διατροφή.
  • Στην τρίτη φάση, οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέσουν σιτηρά και φρούτα στη διατροφή τους.
  • Στην τέταρτη και τελευταία φάση, στόχος είναι η διατήρηση του βάρους με μια ισορροπημένη διατροφή.

Η δίαιτα Dukan σύμφωνα με τον διαιτολόγο Dukan βοηθά στην απώλεια βάρους, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την υγεία.

Ωστόσο, αυτή η δίαιτα είναι επίσης αμφιλεγόμενη, καθώς κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ακατάλληλη για ορισμένα άτομα και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας, ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό υγείας ή πάσχετε από κάποια ιατρική πάθηση.

Γιατί να επιλέξει κάποιος αυτή τη δίαιτα;

Η δίαιτα Dukan έχει γίνει δημοφιλής σε πολλές χώρες και την επιλέγουν οι άνθρωποι για διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι:

  1. Απώλεια βάρους: Η δίαιτα Dukan βοηθά στην απώλεια βάρους καθώς προτείνει την κατανάλωση υψηλής πρωτεΐνης και περιορισμό της κατανάλωσης υδατανθράκων και λιπαρών, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων και την απώλεια βάρους.
  2. Ευκολία: Η δίαιτα Dukan είναι εύκολη στην προετοιμασία και στην εφαρμογή, καθώς δεν απαιτεί την παρακολούθηση συγκεκριμένων ωρών για το φαγητό και δεν περιορίζει τον αριθμό των γευμάτων.
  3. Αύξηση μεταβολισμού: Οι πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στη δίαιτα Dukan μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό και να βοηθήσουν στην καύση των λιπών.


Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι η δίαιτα Dukan είναι αυστηρή και πρέπει να ακολουθείται με προσοχή, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η δίαιτα αυτή δεν είναι κατάλληλη για κανέναν, πόσο μάλλον για άτομα με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και οι καρδιακές παθήσεις.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή που ακολουθείτε είναι ασφαλής για εσάς.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα δίαιτας αλλά και άσκησης και υγιεινής διατροφής γενικότερα.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε τη σημασία της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας και την επίδραση που μπορεί να έχει οποιαδήποτε δίαιτα στη διάθεση και την υγεία μας γενικότερα.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν τη δίαιτα Dukan;

Υπάρχουν μερικές μελέτες που έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας Dukan, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι μικρές και δεν είναι αρκετά αξιόπιστες για να μπορέσουν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας σε μεγάλη κλίμακα.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Healthy Nutrition and Dietetics" βρήκε ότι η δίαιτα Dukan οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

Ωστόσο, η μελέτη είχε μικρό αριθμό συμμετεχόντων (μόλις 60 άτομα) και έγινε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (10 εβδομάδες), επομένως τα αποτελέσματα της δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα αντιπροσωπευτικά.

Μια άλλη μελέτη του National University of pharmacy, Kharkiv, Ukraine βρήκε ότι η δίαιτα Dukan οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας της μέσης και του συνολικού λίπους του σώματος.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη επίσης είχε μικρό αριθμό συμμετεχόντων (μόλις 16 άτομα) και διήρκεσε μόνο 2 εβδομάδες, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της δίαιτας σε μεγάλη κλίμακα.

Επιπλέον, η ιατρική κοινότητα έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη δίαιτα Dukan, καθώς η υψηλή πρωτεΐνη και η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, δυσκολία στη λειτουργία των νεφρών και άλλα προβλήματα υγείας.

Η δίαιτα Dukan μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διατροφής και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και αυξημένο άγχος.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δίαιτας Dukan παραμένουν αμφιλεγόμενες. Συνιστάται να συζητήσετε με τον διαιτολόγο σας πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Τι υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι και η ιατρική κοινότητα σχετικά με τη δίαιτα Dukan;

Οι διατροφολόγοι και η ιατρική κοινότητα συνήθως δεν συστήνουν τη δίαιτα Dukan ως μια υγιή επιλογή διατροφής. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό.

Πρώτον, η δίαιτα Dukan είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες (το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην αποβολή των κατάλοιπων των πρωτεϊνών, κατακράτηση υγρών, επιβάρυνση των νεφρών και αυξημένο κίνδυνο για λίθους στα νεφρά.

Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων ζωικής προέλευσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και διαβήτη.

Δεύτερον, η δίαιτα Dukan επικεντρώνεται στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στην υγιεινή διατροφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών, ειδικά αν δεν προσέχει κανείς αν τα τρόφιμα που επιλέγει είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, η δίαιτα Dukan είναι αυστηρή και επικίνδυνη αν τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Οι διατροφολόγοι, καθώς και η ιατρική κοινότητα συνιστούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων και δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, υδατανθράκων και υγιεινών πηγών πρωτεϊνών, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, ρεβίθια και φυτικές πρωτεΐνες.

Η σωστή διατροφή πρέπει να είναι βιώσιμη και εύκολα προσαρμόσιμη στην καθημερινή ζωή, χωρίς να απαιτεί αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή αυστηρό περιορισμό θερμίδων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής και κατάλληλη για τις ατομικές σας ανάγκες και προτιμήσεις διατροφής και επαρκής σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Βιβλιογραφία:

  • Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2015 | 66 | 2 | - Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet Wyka J., Malczyk E., Misiarz M., Zolotenka-Synowiec M., Calyniuk B., Baczynska S.
  • Current Opinion in Urology 27(5): p 422-427, September 2017. | DOI: 10.1097/MOU.0000000000000427 - Obesity and metabolic stone disease Wollin, Daniel A., Skolarikos, Andreas, Preminger, Glenn M.
  • DOI: https://doi.org/10.2174/1573401316999200407092922 - Fad Diets: Dietary Dilemmas, Predicaments, and Recommendations for its Use Singh, Jyoti; Rasane, Prasad; Tomer, Vidisha; Kaur, Sawinder; Gat, Yogesh; Dhawan, Kajal; Mahato, Dipendra K.; Kumar, Vikas Current Nutrition & Food Science, Volume 16, Number 9, 2020, pp. 1362-1380(19) Bentham Science Publishers

Δείτε περισσότερα άρθρα για απώλεια βάρους:


 

 

 

 

 

 

 


δίαιτα Dukanδιατροφήπεριορισμό θερμίδωνυγιεινή διατροφήδιατροφολόγοι Λάρισαδιαιτολόγοι Λάρισαδιατροφολόγος τιμήαμφιλεγόμενες δίαιτεςδιατροφή Λάρισααπώλεια βάρουςκατανάλωση πρωτεΐνηςαύξηση μεταβολισμούκαύση λίπουςδιαιτολόγος DukanPierre Dukanδίαιτα αδυνατίσματος