Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Ορθορεξία - Αίτια Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ορθορεξία - Αίτια Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Η ορθορεξία είναι ένας σχετικά νέος όρος που αναφέρεται σε μια ανθυγιεινή εμμονή με την υγιεινή διατροφή.

Δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν ως κλινική περίπτωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών (DSM), αλλά θεωρείται ένας τύπος διαταραχής της διατροφής.

Ποιο είναι το αίτιο της ορθορεξίας;

Το ακριβές αίτιο της ορθορεξίας δεν είναι γνωστό, αλλά πιστεύεται ότι είναι μια συνδυασμένη δράση περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από ορθορεξία εξαρτώνται από τον έλεγχο και την ευεξία που παρέχει η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Τα συμπτώματα της ορθορεξίας μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Στρεβλή αντίληψη της διατροφής και της υγείας
  • Ανησυχία και ένταση σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και την επιλογή των τροφίμων
  • Περιορισμός της διατροφής και των τροφίμων που είναι αποδεκτά
  • Αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά ή βλαβερά, όπως τα λιπαρά και τα γλυκά
  • Παρατεταμένη διατροφή με περιορισμένο αριθμό τροφίμων, μερικές φορές μέχρι και την αποκλειστική κατανάλωση ενός είδους τροφίμου
  • Ανησυχία για την προέλευση των τροφίμων και τον τρόπο παρασκευής τους
  • Απομόνωση από κοινωνικές δραστηριότητες που συνδέονται με το φαγητό
  • Κατάθλιψη και άγχος.

Αντιμετώπιση της ορθορεξίας

Η ορθορεξία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχολογικά προβλήματα, επομένως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, όπως η Ψυχοθεραπεία.

Επίσης, η συνεργασία με διαιτολόγους και άλλους ειδικούς στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αναπτύξει μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.

Σε τι ηλικιακές ομάδες βλέπουμε ορθορεξία ;

Η ορθορεξία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, αλλά συνήθως αρχίζει στην εφηβεία ή την ενηλικίωση.

Άτομα που έχουν υποκείμενα ψυχολογικά ή διατροφικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές διατροφής, η ανορεξία και η βουλιμία, είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορθορεξίας.

Επιπλέον, άτομα που ασκούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό ή αθλούνται σε ακραίες συνθήκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ορθορεξίας στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ωστόσο, η ορθορεξία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε κάθε φύλο ή κοινωνική τάξη.

Ποιο είναι το διατροφικό πλάνο που συνιστάται από τους διατροφολόγους σε τέτοιες περιπτώσεις;

Η αντιμετώπιση της ορθορεξίας απαιτεί μια εξειδικευμένη προσέγγιση από διατροφολόγους και ψυχολόγους.

Οι διατροφολόγοι συνήθως δίνουν έμφαση στην επαναφορά σε μια φυσιολογική διατροφή και την εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του σώματός του.

Οι συμβουλές διατροφής συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επιλογή ποικιλίας τροφίμων από όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες, υγρά, κλπ.)
  • Συμπλήρωση των θρεπτικών αναγκών του σώματος με βιταμίνες και μέταλλα όπου απαιτείται
  • Επαρκής πρόσληψη ενέργειας για να υποστηρίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες και η λειτουργία του μεταβολισμού
  • Μείωση των περιορισμών στη διατροφή και την αποδοχή τροφίμων που έχουν αποκλειστεί από τη διατροφή
  • Αποφυγή ακραίων διαιτών και σταδιακή αύξηση της ποσότητας τροφής που καταναλώνεται
  • Παρακολούθηση του σωματικού βάρους

Τι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα για την ορθορεξία;

Παρόλο που η ορθορεξία δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διαταραχή της διατροφής στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Διαταραχών της Διατροφής (DSM), έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες που εξετάζουν την ορθορεξία και τα σχετικά της χαρακτηριστικά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Eating Disorders δείχνει ότι η ορθορεξία είναι συνδεδεμένη με τη διατροφή και την κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ορθορεξία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, καθώς και διαταραχές της διατροφής, όπως η ανορεξία.

Επιπλέον, έχουν δημοσιευτεί και μελέτες που έχουν εστιάσει στη θεραπεία της ορθορεξίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Eating Disorders Review δείχνει ότι μια προσέγγιση βασισμένη στην επαναφορά σε μια φυσιολογική διατροφή, στη σταδιακή αύξηση της πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων και στην επαναφορά του φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ορθορεξίας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνδυαστική παρέμβαση ψυχοθεραπείας και διατροφής μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων με ορθορεξία και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας τους.

Παρόλο που οι επιστημονικές μελέτες για την ορθορεξία είναι ακόμα λίγες σε σχέση με άλλες διαταραχές της διατροφής, οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί στη θεραπεία των διαταραχών της διατροφής έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ορθορεξία και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για τη θεραπεία αυτής της διαταραχής.

Κλείστε online ραντεβού με τη διατροφολόγο μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν την ισορροπημένη διατροφή και την υγεία σας.

Βιβλιογραφία:

  • Orthorexia nervosa is a concern in gastroenterology: A scoping review Caroline J. Tuck, Nessmah Sultan, Matilda Tonkovic, Jessica R. Biesiekierski Neurogastroenterol Motil. 2022 Aug; 34(8): e14427. Published online 2022 Jul 10. doi: 10.1111/nmo.14427 PMCID: PMC9541631
  • Orthorexia Nervosa, Eating Disorders, and Obsessive-Compulsive Disorder: A Selective Review of the Last Seven Years Maria Pontillo, Valeria Zanna, Francesco Demaria, Roberto Averna, Cristina Di Vincenzo, Margherita De Biase, Michelangelo Di Luzio, Benedetta Foti, Maria Cristina Tata, Stefano Vicari J Clin Med. 2022 Oct; 11(20): 6134. Published online 2022 Oct 18. doi:10.3390/jcm11206134 PMCID: PMC9604819
  • Orthorexia Nervosa in Adolescents and Young Adults: A Literature Review Maria Gkiouleka, Christina Stavraki, Theodoros N. Sergentanis, Tonia Vassilakou Children (Basel) 2022 Mar; 9(3): 365. Published online 2022 Mar 4. doi: 10.3390/children9030365 PMCID: PMC8947656

Δείτε περισσότερα άρθρα για απώλεια βάρους:


ανθυγιεινή εμμονήανθυγιεινή διατροφήορθορεξίαυγιεινή διατροφήεξειδικευμένη προσέγγιση από διατροφολόγοεξειδικευμένη προσέγγιση από ψυχολόγοσυμπτώματα ορθορεξίαςαίτια ορθορεξίαςαντιμετώπιση ορθορεξίαςκατάθλιψηδιατροφικές διαταραχές