Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες. Όλα χριστουγεννιάτικα γλυκά και όλα έτοιμα να χαλάσουν τη διατροφή σου. Ή μήπως… όχι; Το μυστικό για ισορροπημένη διατροφή βρίσκεται στη ρύθμιση των γευμάτων και στις θερμίδες που προσλαμβάνετε κάθε μέρα.

Για αυτό, σήμερα, η κα Άννα Παπαχρήστου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος έχει ετοιμάσει υγιεινές προτάσεις χριστουγεννιάτικων γλυκών που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας και να απολαύσετε τα γλυκά χωρίς ενοχές!

 

Πώς μπορούν να γίνουν υγιεινά τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Κατά πόσο είναι υγιεινά τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο παρασκευής τους. Συνήθως, πολλά παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη, και θερμίδες, και είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, μπορείτε να προσαρμόσετε τις συνταγές για να κάνετε τα γλυκά πιο υγιεινά.

 

Αντικαταστήστε μέρος της ζάχαρης με φυσικά γλυκαντικά όπως:

  • μέλι
  • σιρόπι σφενδάμου
  • καστανή ζάχαρη

Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής αλέσεως (αντί για λευκό αλεύρι), να προσθέστε ξηρούς καρπούς και φρούτα για περισσότερες φυτικές ίνες. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με χαμηλότερες ποσότητες λίπους.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι τα γλυκά, ακόμη και όταν τροποποιούνται για να γίνουν πιο υγιεινά, παραμένουν τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών είναι ο βέλτιστος τρόπος να διασφαλίσετε την υγιεινή διατροφή σας.

 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων;

Τα δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τις τοπικές παραδόσεις. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γλυκά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

 

Κάποια από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά για τα Χριστούγεννα περιλαμβάνουν:

  1. Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Ελλάδα. Είναι μικρά, παραδοσιακά γλυκά με βάση το αλεύρι, το ελαιόλαδο και χαρακτηριστική γεύση από μέλι και καρύδια. Συνήθως πασπαλίζονται με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια.
  2. Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες είναι ακόμη ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι μικρά, στρογγυλά γλυκά με βάση το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και την ζάχαρη. Συνήθως καλύπτονται με άχνη ζάχαρη.
  3. Δίπλες: Οι δίπλες είναι λεπτά φύλλα με γέμιση από καρύδια, σιρόπι και μπαχαρικά. Συνιστούν ένα παραδοσιακό γλύκισμα που συχνά εμφανίζεται στο εορταστικό τραπέζι.
  4. Βασιλόπιτα: Η βασιλόπιτα είναι ένα γλυκό κέικ που παραδοσιακά ετοιμάζεται για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Περιέχει ένα κρυμμένο φλουρί και μοιράζεται στην οικογένεια κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου γεύματος.
  5. Καρυδόπιτα: Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό με γέμιση από καρύδια, ζάχαρη, αυγά και κανέλα. Συνήθως, σερβίρεται με μια μπάλα παγωτό.

 

Προτάσεις για υγιεινές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Ανακαλύψτε πιο υγιεινές προτάσεις για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και απολαύστε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα ξεφύγετε από το πλάνο διατροφής σας.

Δείτε τις προτάσεις της διατροφολόγου μας και απολαύστε με χαρά τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

 

Ρυζόγαλο

Απολαύστε ένα ζεστό μπολ ρυζόγαλο με μέλι και κανέλα. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, το μόνο που χρειάζεται να αντικαταστήσετε είναι τη ζάχαρη με μέλι και να πασπαλίσετε με κανέλα.

Καραμελωμένα μήλα με καρυκεύματα, μέλι και γιαούρτι

Αυτή η απλή συνταγή είναι γεμάτη γεύση και δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη η παρασκευή της. Αρωματίστε τα μήλα με κανέλα, μοσχοκάρυδο και ξύσμα πορτοκαλιού και ψήστε τα στον φούρνο για χριστουγεννιάτικη γεύση. Γαρνίρετε με μέλι και συνοδεύστε τα με γιαούρτι.

Βρώμη με βατόμουρα και μήλα

Υγιεινή και χορταστική, αυτή η εκδοχή του crumble σερβίρεται με κανέλα και κάρδαμο. Μπορείτε να προσθέσετε μια νότα μπαχαρικών και γλυκαντικών σε αυτή τη συνταγή ψημένης βρώμης, η οποία είναι γεμάτη με κομμάτια μήλου και ολόκληρα βατόμουρα. Ιδανικό επιδόρπιο για τα Χριστούγεννα!

Υγιεινά σοκολατένια μπράουνις

Είτε τα σερβίρετε στους καλεσμένους σας μετά από ένα εορταστικό δείπνο είτε το απολαμβάνετε στον καναπέ ενώ παρακολουθείτε μια χριστουγεννιάτικη ταινία, αυτά τα σοκολατένια μπράουνις δεν μπορούν να νικηθούν. Δοκιμάστε με σκόνη κακάο, μαρέγκα, βανίλια και ένα συστατικό έκπληξη... σταγόνες μαύρης σοκολάτας!

Βάζο βρώμης με φυστικοβούτυρο

Αυτή η συνταγή είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, αλλά επίσης αποτελεί ένα υπέροχο μεσημεριανό ή απογευματινό σνακ. Χρειάζονται μόνο πέντε υλικά… κουάκερ βρώμης, φυστικοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, γιαούρτι και κανέλα για πασπάλισμα. Είναι γρήγορα στην προετοιμασία και ιδανικά για την πολυάσχολη εορταστική περίοδο.

Μήλα βραστά με κανέλα

Συνδυάστε μήλα, σταφίδες και κανέλα για να φτιάξετε αυτό το γρήγορο, ελαφρύ και ανακουφιστικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Σερβίρετε με γιαούρτι και λίγο σιρόπι σφενδάμου, αν θέλετε.

Pancake βρώμης με επικάλυψη φρούτων

Αυτή η πλούσια σε φυτικές ίνες ζύμη για pancake περιλαμβάνει βρώμη, αυγά, baking powder, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού για μια εορταστική γεύση. Η φρουτώδης επικάλυψη είναι πλούσια σε βιταμίνη C, χάρη στα μούρα, το χυμό πορτοκαλιού και το μήλο. Ολοκληρώστε με γιαούρτι για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου και μετά απολαύστε ελεύθερα!

Κρέπα με φυστικοβούτυρο, μπανάνα & μούρα

Αυτό το πολύχρωμο σνακ είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο για οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Για το μείγμα θα χρειαστείτε αλεύρι ολικής αλέσεως, κανέλα, αυγά και γάλα. Σερβίρετε με φυστικοβούτυρο, μπανάνες και μούρα, για μια πραγματικά νόστιμη και ευχάριστη απόλαυση.

 

Ποιος είπε ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να ξεχάσεις τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Η κατανάλωση τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες επιτρέπεται σε κάθε διατροφή αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Η κατανάλωση γλυκών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων μπορούμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά ακολουθώντας τις οδηγίες της διατροφολόγου μας.

  1. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3 ώρες), τα οποία κρατούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό και διατηρούν σε ισορροπία τα επίπεδα σακχάρου, ελέγχοντας την όρεξη μας για γλυκό.
  2. Συνοδεύουμε το Χριστουγεννιάτικο γλυκό με κάποιο ρόφημα όπως, τσάι, γάλα ή νερό.
  3. Γαρνίρουμε με κανέλα τα φρούτα, τα ροφήματα, ή τα γαλακτοκομικά, καθώς η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για γλυκό.
  4. Αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού, συνεχίζουμε κανονικά το διατροφικό πρόγραμμα. Ο μεταβολισμός μας θα αντισταθμίσει τις διατροφικές ατασθαλίες όταν ακολουθούμε το ωράριο γευμάτων, την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από τις υγιεινές χριστουγεννιάτικες προτάσεις γλυκών που αναφέρουμε στο άρθρο μας; Θα χαρούμε να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από τη δημοσίευσή μας στο Instagram ή στο Facebook.


Δείτε περισσότερα άρθρα από τη διαιτολόγο διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου:


χριστουγεννιάτικα γλυκάδιατροφήμελομακάρονακουραμπιέδεςδίπλεςδιαιτολόγοςδιατροφολόγοςπροτάσεις χριστουγεννιάτικων γλυκώνπαραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκάυγιεινά γλυκάισορροπημένη διατροφήδίαιτα τα Χριστούγενναδιατροφή Χριστουγέννωνδημοφιλή γλυκά ΧριστουγέννωνΧριστούγενναΠρωτοχρονιάεορταστικό τραπέζιδιατροφή Λάρισα