Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Ορεκτικά

Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Ορεκτικά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη πολλοί από εμάς αρχίζουμε να σχεδιάζουμε το μενού για το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο δεν είναι το κυρίως πιάτο, αλλά τα ορεκτικά και αν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα ορεκτικά που θα φτιάξουμε σε υγιεινό επίπεδο ώστε να μην χαλάσουμε το πλάνο διατροφής μας.

Για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, στο σημερινό μας άρθρο σας προτείνουμε υγιεινά ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που σίγουρα θα ανοίξουν την όρεξη των καλεσμένων σας και φυσικά θα διατηρήσουν το επίπεδο θερμίδων χαμηλά.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε σε ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι να υπολογίζουμε τις θερμίδες. Ένα ακόμη ζήτημα που μας απασχολεί στη διατροφή των Χριστουγέννων!

Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα ορεκτικά είναι εύκολο να καταναλωθούν εκτινάσσοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στα ύψη.

 

Τι επιλογές έχετε για υγιεινά ορεκτικά Χριστουγέννων;

Όταν πρόκειται για υγιεινά χριστουγεννιάτικα ορεκτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμες επιλογές που θα ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή χωρίς να χάσετε την εμπειρία γεύσεων.

 

Ακολουθεί ένας οδηγός για υγιεινά χριστουγεννιάτικα ορεκτικά:

  • Καλωσόρισμα με Φρούτα:

Προσφέρετε φρούτα όπως μανταρίνια, φράουλες, βατόμουρα, πορτοκάλια, μήλα και κομμάτια ανανά για ένα φρέσκο και υγιεινό χριστουγεννιάτικο ορεκτικό.

  • Λαχταριστά Κεφτεδάκια Διαφορετικών Γεύσεων:

Φτιάξτε κεφτεδάκια με λιγότερα λιπαρά, χρησιμοποιώντας κοτόπουλο, μοσχάρι, ή ψάρι. Προσθέστε αρωματικά βότανα για ενίσχυση της γεύσης.

  • Σαλάτες:

Προσφέρετε σαλάτες και διακοσμήστε το τραπέζι με ποικιλία χρωμάτων και υλικών.

  • Σνακ με Ξηρούς Καρπούς:

Παρέχετε υγιεινά σνακ με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, κάστανα και καρύδια.

  • Κροκέτες σολομού:

Φτιάξτε κροκέτες σολομού που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

  • Κολοκυθοκεφτέδες:

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή. Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης και ψήστε τα στον φούρνο αντί να τα τηγανίσετε. Συνοδεύονται ευχάριστα με ντιπ γιαουρτιού.

Θυμηθείτε πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες των καλεσμένων σας. Με την κατάλληλη προετοιμασία, μπορείτε να απολαύσετε υγιεινά και νόστιμα χριστουγεννιάτικα ορεκτικά.

 

Μοναδικές υγιεινές προτάσεις για ορεκτικά τα Χριστούγεννα

Ποιος είπε ότι τα ορεκτικά των Χριστουγέννων δεν μπορούν να είναι υγιεινά; Εμπνευστείτε από τις προτάσεις μας για το πιο υγιεινό εορταστικό τραπέζι που θα εκπλήξουν ευχάριστα τους καλεσμένους σας.

 

  • Φαλάφελ με κράνμπερι & κάστανο

Προσθέστε λίγα εποχικά φρούτα στους ρεβιθοκεφτέδες σας και ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε με κρεμώδες ντιπ γιαουρτιού και φρέσκο κόλιανδρο.

  • Παντζάρια ψητά με μέλι

Τα ψητά παντζάρια είναι υπέροχα ζεστά ή κρύα, και ακόμα καλύτερα μια μέρα αργότερα, όταν έχουν αναπτυχθεί οι γεύσεις. Απολαύστε τα ελεύθερα.

  • Κόκκινο λάχανο με μήλο & καρύδια

Ένα γλυκό, τραγανό πιάτο με κόκκινο λάχανο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

  • Πολύχρωμες Χριστουγεννιάτικες βουτιές με κριτσίνια

Δημιουργήστε μια συλλογή από διαφορετικά ντιπ – με παντζάρια, κολοκύθα γλυκιά και καραμελωμένο κρεμμύδι – και βουτήξτε τα κριτσίνια σας άφοβα.

  • Σαλάτα παντζάρια & κολοκυθάκια με ντρέσινγκ εσπεριδοειδών

Μια ρουστίκ και ζεστή σαλάτα λαχανικών με ντρέσινγκ χυμό πορτοκαλιού και πολλά υγιεινά φύλλα κάρδαμου.

  • Μίνι φαχίτα κοτόπουλου

Αυτό το ορεκτικό είναι εμπνευσμένο από το Μεξικό και γίνεται με πικάντικο κοτόπουλο και πιπεριές, τυλιγμένα σε τορτίγιες και κομμένα σε μικρά κομμάτια.

  • Τορτίγιες καλαμποκιού με γαρίδες, αγγούρι και ντιπ γιαουρτιού

Αγοράστε έτοιμες τορτίγιες καλαμποκιού και φτιάξτε υγιεινά καναπεδάκια με γαρίδες.

  • Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ζεστό dressing απόζωμό λαχανικών

Αυτή η πολίτικη σαλάτα χρησιμοποιεί μια βινεγκρέτ από ζωμό λαχανικών αντί για μαγιονέζα για να δημιουργήσει ένα σούπερ υγιεινό ορεκτικό.

  • Σαλάτα μαρούλι, με πορτοκάλι, μήλο και dressing παπαρουνόσπορου

Φτιάξτε το dressing για αυτή την σούπερ υγιεινή σαλάτα σε ένα βάζο, αναμειγνύοντας ελαιόλαδο, μέλι, παπαρουνόσπορο και μουστάρδα. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για όλη την εβδομάδα και να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές σαλάτες.

  • Σαλάτα με σπανάκι baby, κολοκύθα, καραμελωμένα κρεμμύδια και dressing γάλα καρύδας

Ψητή κολοκύθα, μαριναρισμένα κρεμμύδια και φύλλα σπανακιού ντυμένα με dressing καρύδας αποτελούν την τέλεια χειμωνιάτικη σαλάτα.

  • Καναπεδάκια με αγγούρι και μπλε τυρί

Χρησιμοποιήστε τα κομμάτια αγγουριού ως βάση και προσθέστε μπλε τυρί. Ως topping μπορείτε να προσθέσετε σταφύλια ή ρόδια ή οτιδήποτε θέλετε και θα έχετε πολλές παραλλαγές σε ένα υγιεινό σνακ χαμηλών θερμίδων.

  • Μίνι σουβλάκια κοτόπουλου ή γαρίδας με σουσάμι

Σερβίρετε αυτά τα καναπεδάκια κοτόπουλου ή γαρίδας με σανγκριά, ως welcomedrink. Δεν είναι μόνο νόστιμα ορεκτικά, αλλά υγιεινά και με χαμηλά λιπαρά.

  • Γεμιστά αυγά κοκτέιλ

Χωρίστε κάθε αυγό στη μέση και αφαιρέστε τον κρόκο. Ανακατέψτε τη γέμιση με σολομό και άνηθο, ή λαχανικά της επιλογής σας. Είναι νόστιμα και υγιεινά.

  • Χουρμάδες γεμιστούς με τυρί

Φτιάξτε αυτούς τους εύκολους γεμιστούς χουρμάδες ως καναπεδάκι. Ιδανικό για όταν έχετε πολλούς καλεσμένους ή αναζητάτε κάτι διαφορετικό ως ορεκτικό τα Χριστούγεννα.

  • Σαλάτα με κοτόπουλο και κράνμπερι

Χρησιμοποιήστε το ντρέσινγκ (μουστάρδα-μέλι-ελαιόλαδο) σε αυτή την υγιεινή σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και κράνμπερι. Προσθέστε κόκκινα φασόλια, αν θέλετε να γίνει πιο πλούσια.

  • Ντιπ φυστικοβούτυρο & κολοκύθα

Ψήστε κολοκύθα με άφθονο σκόρδο και στη συνέχεια ανακατέψτε το με φυστικοβούτυρο και σουσάμι. Είναι ιδανικό ως ντιπ για ντάκο ή κριτσίνια.

 

Πόσο δύσκολο είναι να επιλέξουμε υγιεινά ορεκτικά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μας προκαλεί να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες, αλλά και γιατί το φαγητό δεν είναι απλά μια ευχαρίστηση αλλά κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα τα Χριστούγεννα όταν η πίεση της δουλειάς μας υποχωρεί και είμαστε πιο χαλαροί και παρευρισκόμαστε συχνά σε γεύματα με φίλους και το τραπέζι του σπιτιού μας γεμίζει με γλυκά και φαγητά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρασυρόμαστε και να τσιμπολογάμε, ιδίως ορεκτικά! Η βασική συμβουλή για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι να μην ξεχνάτε πως το βάρος είναι θέμα ισορροπίας των θερμίδων που καταναλώνουμε και των θερμίδων που καίμε.

Απαλλαγείτε από τις τύψεις του φαγητού και χαρείτε τις γιορτές κάνοντας υγιεινές επιλογές διατροφής.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από τα υγιεινά χριστουγεννιάτικα ορεκτικά που προτείνει η διατροφολόγος διαιτολόγος κα Άννα Παπαχρήστου; Θα χαρούμε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από τη δημοσίευσή μας στο Instagram ή στο Facebook.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα από τη διαιτολόγο διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου:

 

 


χριστουγεννιάτικα ορεκτικάυγιεινή διατροφήυγιεινά χριστουγεννιάτικα ορεκτικάορεκτικάισορροπημένη διατροφή για ΧριστούγενναΧριστούγενναΠρωτοχρονιάεορταστικό τραπέζι