Θα πρέπει να έχετε την javascript ενεργοποιημένη για να δείτε αυτή τη σελίδα
phone 2410 258 615     mobile 6948 522 557    
4 Σημαντικά Οφέλη της Βιταμίνης C στη Διατροφή

4 Σημαντικά Οφέλη της Βιταμίνης C στη Διατροφή

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν μπορεί να συντεθεί από το σώμα και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

 

Τα 4 κυριότερα οφέλη της βιταμίνης C περιλαμβάνουν:

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση λοιμώξεων και ιώσεων. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των ανοσοκυττάρων, όπως τα φαγοκύτταρα και τα Τ-κύτταρα, που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η επάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις λοιμώξεις.
  2. Αντιοξειδωτική δράση: Προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια μολύνσεων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών που παράγονται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, και η βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετέρωση αυτών των ριζών.
  3. Σύνθεση κολλαγόνου: Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την προστασία από μολύνσεις και την επούλωση τραυμάτων.
  4. Απορρόφηση σιδήρου: Αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα, βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας και συμβάλλει στη διατήρηση επαρκών επιπέδων σιδήρου, που είναι σημαντικός για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια μολύνσεων, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τους παθογόνους οργανισμούς.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι ντομάτες, οι φράουλες και το μπρόκολο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν ενήλικα είναι περίπου 75-90 mg, αν και οι ανάγκες μπορεί να αυξάνονται σε περιόδους ασθένειας ή έντονου στρες.

 

Ποιες Τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι διατροφολόγοι συνιστούν η κατανάλωσή τους να γίνεται με όση λιγότερη δυνατή επεξεργασία, για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C από τον οργανισμό.

 

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές:

Φρούτα:

  1. Ακτινίδιο: Ένα ακτινίδιο περιέχει περίπου 71 mg βιταμίνης C.
  2. Πορτοκάλι: Ένα μεσαίο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C.
  3. Φράουλες: Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 85 mg βιταμίνης C.
  4. Παπάγια: Ένα φλιτζάνι παπάγια περιέχει περίπου 88 mg βιταμίνης C.
  5. Γκρέιπφρουτ: Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 38 mg βιταμίνης C.
  6. Λεμόνι: Ένα λεμόνι περιέχει περίπου 30 mg βιταμίνης C.

 

Λαχανικά:

  1. Κόκκινες πιπεριές: Μισό φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς περιέχει περίπου 95 mg βιταμίνης C.
  2. Μπρόκολο: Ένα φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο περιέχει περίπου 51 mg βιταμίνης C.
  3. Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα φλιτζάνι βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου 75 mg βιταμίνης C.
  4. Σπανάκι: Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει περίπου 8 mg βιταμίνης C, καθώς όταν μαγειρευτεί η περιεκτικότητα μειώνεται.
  5. Ντομάτες: Μία μεσαία ντομάτα περιέχει περίπου 20 mg βιταμίνης C.

Προτιμώντας φρέσκα και ωμά λαχανικά ή φρούτα, μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, καθώς η μαγειρική μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε αυτήν.

 

Δείτε επίσης: Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία

 

Γιατί συστήνεται σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων να παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης C;

Η σύσταση για τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C κατά την έξαρση λοιμώξεων, όπως οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, βασίζεται στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει αυτή η βιταμίνη στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον οργανισμό γενικότερα.

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσληφθεί μέσω της διατροφής, κατά την έξαρση των λοιμώξεων η λήψη συμπληρώματος μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά αν οι απαιτήσεις του οργανισμού για βιταμίνη C αυξάνονται, ή αν η διατροφή δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, είναι καλό να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο, αν ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, πριν ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης C, για να εξασφαλίσετε ότι η δόση είναι κατάλληλη για εσάς.

 

Οι διατροφολόγοι σύμμαχοι της πρόσληψης της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη συνολική υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή κολλαγόνου έως την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας των ιστών και των οργάνων. Η διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών ή λοιμώξεων, τα συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη επιλογή.

Οι διατροφολόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την πρόσληψη της βιταμίνης C και τις διατροφικές πηγές της. Μέσα από εξατομικευμένες συμβουλές, μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους να επιλέγουν τις κατάλληλες τροφές και να προσαρμόζουν τη διατροφή τους με στόχο την υποστήριξη της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο βασική για την καλή λειτουργία του σώματος, αλλά και ένα παράδειγμα του πώς η σωστή διατροφή μπορεί να ενισχύσει φυσικά την υγεία μας, χωρίς να απαιτούνται συχνά συμπληρώματα όταν η διατροφή είναι ισορροπημένη.

Οι διατροφολόγοι, λοιπόν, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και καθοδήγησης, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιταμίνης C και να την εντάξουν φυσικά στη ζωή τους μέσα από υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Επικοινωνήστε με διατροφολόγο στη Λάρισα για καλύτερη ενημέρωση.

Βιβλιογραφία

  • Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). "Vitamin C for preventing and treating the common cold." Cochrane Database of Systematic Reviews.
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017)."Vitamin C and immune function." Nutrients.
  • Mandl, J., Szarka, A., & Bánhegyi, G. (2009). "Vitamin C: update on physiology and pharmacology." British Journal of Pharmacology.
  • Frei, B., & Trabe, M. C. (2001)."The new concept of oxidative stress: its biochemical and functional role in vascular cells." FASEB Journal.
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). "The roles of vitamin C in skin health." Nutrients.
  • Peterkofsky, B. (1991). "Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion of procollagen: relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy." American Journal of Clinical Nutrition.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004)."Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids." International Journal for Vitamin and Nutrition Research.
  • Santos, P. H. S., & Silva, M. A. (2008)."Retention of vitamin C in drying processes of fruits and vegetables—A review." Drying Technology.
  • Lee, S. K., & Kader, A. A. (2000). "Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops." Postharvest Biology and Technology.

Δείτε περισσότερα άρθρα από τη διατροφολόγο Άννα Παπαχρήστου:



Θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα από τη διαιτολόγο διατροφολόγο μας;

Ακολουθήστε την κα Άννα Παπαχρήστου στα Social Media!


Facebook - InstagramTwitterLinkedIn - Pinterest


βιταμίνη Cδιατροφήδιαιτολόγοι- διατροφολόγοιισορροπημένη διατροφήπρόγραμμα διατροφήςυγείαευεξίαδιατροφολόγος Λάρισαδιατροφολόγοι Λάρισαδιατροφολόγος Λάρισαδιατροφολόγοι Λάρισαδιατροφολόγος Τρίκαλαδιατροφολόγοι Τρίκαλαδιατροφολόγος Βόλοςδιατροφολόγοι Βόλοςδιατροφολόγος Καρδίτσαδιατροφολόγοι Καρδίτσαεβδομαδιαίο πλάνο διατροφήςψυχολογίαρουτίναυγιεινό διατροφικό πλάνο